Medierea și micile modificari determinate de intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila in 2013

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 4/2013 ce vizează Codul de procedura civila, precum si alte  acte normative conexe, se aduc mici modificări și cu privire la mediere. 

Aceste modificări sunt minore, având în vedere faptul că OUG nu face altceva decât să proroge intrarea în vigoare a unor dispoziții.

Modificările aduse de OUG nr. 4/2013, referitoare la mediere sunt:

1.  obligativitatea instanțelor de a solicita dovada participării la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii   intra in vigoare odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă, adică la 15 februarie 2013;

2. sancțiunea inadmisibilității cererii de chemare în judecată va fi aplicată de la 1 august 2013, proceselor începute dupa 1 august 2013;

3. pentru perioada 15 februarie – 1 august, sancțiunea neparticipării la ședința de informare și implicit lipsa dovezii (certificat/proces-verbal, după caz) este amenda prevăzută de Noul Cod de procedură civilă, stabilită în cuantum de la 100 la 1000 lei.

4. se naște întrebarea: în cadrul căror procese  va solicita instanta dovada participării la ședința de informare de la 15 februarie?

Dat fiind faptul ca OUG nu prevede nimic în acest sens iar celelalte dispoziții nu fac alte referiri, când lega nu distinge, înțelegem că instanța va trebui să ceară dovada participării la ședința de informare  în toate procesele aflate pe rol la 15 februarie precum și in toate procesele ce urmează a fi declanșate.

Obesrvații referitoare la sancțiunea stabilită de NCPC, prin art. 187 alin. 1 pct. 1, litera f), referitor la refuzul părții de a participa la ședința de informare. 

Noul Cod de procedură civilă prevede:

Art. 187. – (1) „Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:

1. cu amenda judiciara de la 100 lei la 1.000 lei:

f) refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in situatiile in care a acceptat, potrivit legii;”

La momentul instituirii acestei sancțiuni, nu erau în vigoare dispozițiile Legii 192/2006 care prevedeau obligativitatea participării la ședința de informare și de aceea legiuitorul a condiționat sancționarea refuzului de acceptarea părții.

În condițiile în care, de la momentul instituirii sancțiunii, a fost reglementată obligativitatea participării la ședința de informare (Legea 115/2012, OUG 90/2012 precum și OUG n. 4/2013), sancțiunea va putea fi aplicată fără condiționarea amintită (devenind caducă), cu atât mai mult cu cât legiuitorul face trimitere expresă către condițiile impuse de Legea 192/2006 privind medierea, prin sintagma „potrivit legii”.

 Prin urmare, dovada participării la ședința de informare trebuie depusă în toate procesele aflate pe rolul instanței de judecată, începând cu 15 februarie 2013, pentru ca partea/părțile să nu fie sancționate cu amenda judiciară cuprinsă între 100 și 1.000 lei. 

10 comentarii

  1. pentru dorel: esti cititor in stele? daca suntem cu capul pe umeri si facem ce trebuie, medierea va incepe sa functioneze. Daca foarte multi vor gandi ca tine, nu va merge. Pentru cei ca tine le doresc, atunci cand au nevoie, un proces placut si … indelungat.

  2. buna ziua am o mica nelamurire am depus cererea de divort in tribunal eu trebui sa anunt si autoritatea tutelara sau se sesizeaza dansii cand vor venii la domiciliu sa vada copilul va multumesc mult

  3. Eu intaleg un lucr: sunteti atat de suparat pe faptul ca legea asta va functiona incat ratiunea va este umbrita. Detasati-va putin, daca reusiti, si mai priviti odata lucrurile, la rece. Cine stie, poate va faceti mediator :).

    • Dna Lisman, nu-s suparat pe faptul ca medierea va functiona, din contra. Medierea are inca mult prea multi adversari si din pacate, cum am mai spus, mai are de asteptat pana sa fie implementata asa cum trebuie.

  4. Te faci de rusine stergand comentariul. L-au citit multi deja, am avut grija sa-l raspandesc de la bun inceput. Vor fi foarte neplacut surprinsi sa constate ca l-ai sters. Halal profesionist !

    • La ce comentariu faceti referire dle Dorel?

      Ce anume ati raspandit, ca nu inteleg.
      Am avut si astazi o zi plina, ca atare, fiind obosita, pricep mai greu. Vresti sa ma ajutati dumneavoastra?

      P.S. Va rog ca, pentru urmatoarele comentarii, sa pastrati totusi un ton civilizat. Altfel, chiar voi sterge ce scrieti.

      • Buna ziua dna Lisman ! Ce parere aveti fata de noile modificari ce vor fi aduse legii medierii ? TOTI vor putea face sedinta de informare a medierii, au ramas pe dinafara doar gunoierii…. ptr. ce au platit mii de lei atatia fraieri ptr. a deveni mediator ?? Judecatorii, procurorii, notarii, consilierii juridici si avocatii vor putea face mediere fara sa fi investit 1 LEU ! Halal lobby si profesionalism din partea celor autointitulati mari coordonatori ai medierii in bananiera RO. Doar niste mafioti au facut bani frumosi de pe urma credulilor….rusinos !

        • Marturisesc cinstit, amintindu-mi comentariile dumneavoastra, ca nu stiu daca va bucura ori va intristeaza vestea.

          In ceea ce ma priveste, nu sunt nici vesela nici trista, Daca ne referim la informarea ce va putea fi facuta si de alte profesii, partea buna este ca vor face si altii munca voluntara si in special pentru cazurile in care partile nu sunt pregatite pentru mediere.

          daca vorbim de avocati ca mediatori de drept, nu pot decat sa spun ca va creste concurenta, fapt ce duce la cresterea calitatii. Din nou, cred ca cei ce doresc in mod real medierea vor apela la un profesionist pregatit sa le sa-i sprijine in gasirea celor mai bune solutii.

  5. ” sancțiunea inadmisibilității cererii de chemare în judecată va fi aplicată de la 1 august 2013, proceselor începute dupa 1 august 2013 ” – ar trebui sa cautati comentariul Monei Pivniceru privind chestia asta, amanarea este data ptr. a fi supusa dezbaterii parlamentare sanctiunea inadmisibilitatii actiunii in justitie, ca o piedica adusa justitiabililor privind liberul acces la justitie. Deci este posibil, in procent de 95 % ca aceasta sanctiune sa nu apara niciodata. Medierea nu este de actualitate in societatea noastra, ptr. cel putin 20 de ani de aici incolo. Presiunile avocatilor sunt imbatabile in fata unei firave si nepregatite armade a corpului mediatorilor, interesate la nivel de varf si colateral in a colecta bani de pe urma celor ce spera in zadar ca aceasta profesie va exista cu adevarat in Romania. Tema banilor colectati de o mana de oameni ce s-au abilitat intre ei sa califice in profesia de mediator si a taxelor percepute de Consiliu ( fara nicio motivatie concreta ptr. aceasta profesie si a practicantilor ) este ceva mai vasta si nu e sufient spatiu aici si acum ptr. asa ceva. In concluzie, vise placute privind medierea ca procedura obligatorie ( adica procedura informarii ) !

Lasă un comentariu