Mediatori în dialog inter-profesional

UPDATE

„Mediatori, în dialog inter-profesional” este un proiect al Asociației Profesionale Colegiul Mediatorilor ce a fost demarat în iunie 2013. 

Partener media: JURIDICE.ro

Coordonatori proiect: Ana Bălan, Ioana Cornescu și Fănuța Lișman 

Membri: Mirela Dragu, Doina Mihaela Rădulescu.

DSC_3128

Mediatori in dialog inter-profesional. Limitele Informării obligatorii cu privire la mediere – Colegiul Mediatorilor

DSC_3219OK

Mediatori in dialog inter-profesional. Limitele Informării obligatorii cu privire la mediere

DSC_3190

Mediatori in dialog inter-profesional. Limitele Informării obligatorii cu privire la mediere

 

După cum este bine cunoscut, Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, adoptată în contextul aderării României la Uniunea Europeană, a suferit în ultima perioadă mai multe modificări, în sensul încurajării cetățenilor de a utiliza acest mijloc alternativ de soluționare a disputelor.

 Despre mediere a început să se vorbească tot mai mult în ultima periodă, aceasta cunoscând atât susținători, cât și oponenți, astfel încât, astăzi, putem afirma că, iubită sau nu, medierea nu mai lasă pe nimeni indiferent.

 Modificările legislative succesive au avut drept consecință, însă, și generarea unor incertitudini în materia actelor emise de mediator și a obligațiilor pe care, atât mediatorul, cât și anumite categorii de justițiabili, trebuie să le îndeplinească. Aceste subiecte au fost și sunt intens dezbatute în interioriul profesiei.

 În acest context, Asociația Profesională Colegiul Mediatorilor – una dintre cele mai mari asociații profesionale ale mediatorilor din România – apreciază că este oportun ca dialogul pe temele de mai sus să fie externalizat, în sensul discutării temelor menționate cu alte categorii de profesioniști, cu care mediatorul se intersectează.

 Astfel, o echipă de mediatori din cadrul Colegiului Mediatorilor a lansat proiectul Mediatori în dialog inter-profesional, care și-a fixat drept obiectiv principal crearea unui veritabil spațiu de dialog inter-profesional, bazat pe recunoaștere și încredere reciprocă între mediatori și alți profesioniști.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • promovarea ideii de compatibilitate inter-profesională și de cooperare, prin organizarea de dezbateri constructive
  • identificarea celor mai bune practici, ca un rezultat al întâlnirilor inter-profesionale
  • diseminarea informațiilor relevante, a concluziilor și a bunelor practici identificate
  • punerea bazelor unei rețele inter-profesionale la nivelul țării, cu luarea în calcul a replicării modelului inițiat în faza pilot la nivel central.

În cadrul proiectului, se vor organiza periodic o suită de întâlniri, pe teme dinainte stabilite, având ca scop discutarea diverselor obstacole ce stau în calea dezvoltării unui dialog inter-profesional constructiv și identificarea celor mai bune căi de colaborare inter-profesională. Aceste întâlniri se vor constitui în ateliere de lucru restrânse, (în jur de 20 de participanți la fiecare întâlnire), pentru a da un caracter pragmatic și a favoriza schimbul real de idei și degajarea unor concluzii clare, ce vor putea fi ulterior diseminate în rândul profesiilor interesate.

Ca urmare a derulării proiectului, se pot enumera câteva din rezultatele așteptate:  

  • Recunoașterea medierii ca metodă alternativă de soluționare a disputelor și a mediatorilor ca profesioniști alături de practicienii celorlalte profesii tangente medierii
  • Câștigarea de vizibilitate și bună reputație pentru mediatori în general și pentru membrii asociației Colegiul Mediatorilor, în special.
  • Dezvoltarea relațiilor de colaborare inter-profesională cu profesioniștii din celelalte domenii de activitate
  • Elaborarea de repere pragmatice – de exemplu, sub forma de ghiduri de bună practică, dar și sub orice altă formă ce se va dovedi relevantă – pentru practica mediatorilor.

Echipa de proiect este alcătuită din mediatori, membri ai Asociației Profesionale Colegiul Mediatorilor. Fiecare atelier va avea un coordonator ales din cadrul echipei. Membrii echipei proiectului sunt: Ana Bălan, Ioana Cornescu, Fănuța Lișman, Mirela Dragu și Doina Mihaela Rădulescu.

 La finalul fiecărui Atelier echipa va redacta un rezumat al concluziilor relevante, care va fi făcut public. 

Primul atelier are ca temă „Limitele informării obligatorii cu privire la mediere” și va fi organizat în data de 20 iunie, intre orele 16.00 – 18.00. La această primă întâlnire sunt invitați să participe mediatori, magistrați, grefieri, avocați, consilieri juridici. Coordonator Atelier: Ioana Cornescu.

În cel mai scurt timp posibil va fi anunțat următorul atelier ce va avea loc, cel mai probabil, în luna iulie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s