Un nou moment ”zero” pentru mediere, un bun prilej s-o luăm de la capăt

 

Odată cu decizia Curții Constituționale a României  (CCR) prin care se declară ca fiind neconstituționale dispozițiile art. 2 din Legea Medierii (Legea 192/2006), dispoziții care statuau atât obligativitatea participării la ședința de informare cât și sancțiunea  inadmisibilității acțiunii pentru cei ce nu puteau să facă dovada informării în fața instanței, apare un nou moment de cotitură pentru mediere și pentru mediatori.

S-a scris mult pe tema infomării obligatorii și s-a vorbit cu mult mai mult. Preocuparea a părut a fi, de multe ori, mult mai mare pentru informare decât pentru mediere.

Intrată în vigoare la 1 oct. 2012 (prin legea 115/2012), informarea obligatorie a devenit efectivă la 1 august 2013, odată cu intrarea în vigoare a sancțiunii inadmisibibilității acțiunii.

Deși nu a supraviețuit nici măcar un an de zile, informarea obligatorie a adus și beneficii. De aproape doi ani se vorbește despre mediere, și nu doar pe internet, fapt ce a făcut cunoscută existența  medierii.

Nu mă bucură faptul că am ajuns aici dar nici nu cred că pot fi foarte tristă. Observând, în propria activitate, efectele impunerii unui anumit tip de interpretare, întâi prin Ghiduri și apoi printr-un  Regulament  al Consiliului de Mediere (CDM), fără o consultare reală a profesioniștilor, deși din partea acestora au fost elaborate puncte de vedere, argumentate,  anul acesta am luat decizia de a vorbi public, despre aceste efecte.

Am intuit că se va ajunge în acest punct, speram, la vremea respectivă că nu atât de repede, și am generat dezbateri, întâi de toate între noi, colegii, pe grupurile de Facebook și în întâlniri private. Am solicitat eu ori i-am susținut pe colegii care, cu perseverență, au cerut CDM dezbateri in cadrul corpului profesional. Mai apoi, am organizat dezbateri inter-profesionale, cu speranța ca, măcar din mers, să putem schimba lucrurile.

Eforturile tuturor au rămas fără efect, culminând cu recentul Regulament impus, din nou abuziv, de CDM.

Nu cred ca trebuie să ne pierdem vremea căutând vinovați. Cred că este momentul să o luăm de la capăt, dar în alt mod decât cel de până acum.

Pentru că, se pare, din interiorul profesiei n-am fi fost capabili să producem schimbarea, cred că este momentul să folosim acest prilej pentru a da valoare principiilor medierii așa cum sunt ele statuate de lege (fără să mai inventăm altele), este momentul să stabilim ce avem de făcut pentru a câștiga încrederea celorlalte profesii.

Până nu vom vedea hotărârea CCR, nu cred că trebuie să ne hazardăm în a lansa opinii sau a face  acuzații. Eu rămân optimistă pentru că intuiesc că decizia CCR a fost mult influențată de interpretările impuse de CDM. Dacă se va dovedi că așa este, va fi suficient timp și loc să revenim asupra acestor reglementări.

Insă, pentru ca lucrurile să fie construite solid și să nu mai cadă atât de repede, avem nevoie de dezbatere publică. Acum nu mai este doar treaba mediatorilor. A venit timpul ca Ministerul Justitiei (MJ) să se implice, să genereze dezbateri, să asigure imparțialitatea pe care CDM a dovedit că nu o poate avea și, cum spune o vorbă din bătrâni, să stăm strâmb și să judecăm drept, să avem răbdare pentru a construi  o fundație solidă.

Aștept ca, între timp, membrii CDM care au dezbinat profesioniștii, care au încercat să-și impună punctul de vedere fără o consultare reală cu breasla, să dea dovadă de decență. Aștept ca membrii CDM să tacă, să-și facă propria analiză, serioasă dacă se poate și să nu mai caute vinovații în altă parte.

Nu CCR, nu avocatul care a ridicat excepția, nu mediatorii care au criticat interpretările sunt responsabili pentru stadiul in care am ajuns.

Este timpul ca fiecare dintre sa-si faca propria analiză.

Imi  pare rău pentru colegii care au avut atât de multe așteptări de la această informare obligatorie. Cum am mai spus, mai bine au mers lucrurile inainte de obligativitate.

Medierea are locul ei în societatea românească de astăzi. Are destui mediatori care au reusit să faca treaba si inainte de obligativitate, vor reusi si de acum ianinte. Cine va fi dispus să investească timp și energie, va reusi, poate chiar mai bine, fără obligativitate.

Să nu disperăm, încă nu avem motivarea deciziei CCR. Să fim optimiști.

Ne aflăm într-un nou moment ”zero” pentru mediere și cred că este un bun prilej s-o luăm de la capăt, cu forțe proaspete, cu profesionalism și  onestitate.

 

Reclame

2 gânduri despre “Un nou moment ”zero” pentru mediere, un bun prilej s-o luăm de la capăt

 1. Vă mulțumesc. Excelent punct de vedere. Valoarea poate fi doar amânată, nu exclusă. De aceea, ca și Dvs., cred că ”medierea” este și va fi peste vreme, șansa de liniște și pace pentru înțelepții care o vor alege. Condiția esențială este ca noi să credem în asta și să ne facem misiunea cu profesionalism.

 2. Adevar graiti, stimata doamna!
  Am avut foarte multe asteptari privind profesia si am investit multa energie, timp si bani pentru a contribui -ca majoritatea colegilor mei mediatori- la intrarea pe fagas a nobilei profesii de mediator, desi nu mi-am propus sa traiesc din mediere; oricum nu se poate trai din mediere chiar daca au trecut 7 ani de la aparitie. Vestea deciziei CCR mi-a picat intr-un moment in care eram deja lamurita in primul rand ca nu se doreste degrevarea instantelor de judecata si in al dolea rand ca nimeni nu este langa noi sa ne reprezinte si sa ne sustina. De la autorizare si pana in prezent ni s-au adus la cunostinta intr-un mod destul de agresiv numai obligatiile pe care le avem, si nu sunt putine. Si mai sunt si in avans! Drepturile trebuie sa ni le cautam in UE probabil, unde medierea chiar functioneaza. Ca un exemplu, in Italia se face mediere cu programare peste 4 luni de la solicitare! Tot restul lumii demonstreaza ca se poate trai civilizat si nu se gandeste nimeni cat castiga un mediator sau cum sa faca sa-l sufoce cu taxe!
  Si ca sa revin, spuneam ca nu se doreste mediere, fiind in cunostinta de cauza, recent avand depus la Jud s 3 un acord de mediere in vederea consfintirii prin care s-a stabilit desfacerea casatoriei dintre 2 soti, fara copii, fara bunuri comune de partajat, fara domiciliu comun si fara a fi dobandit vreunul dintre ei numele celuilalt. Deci mai simplu de atat nu exista! Totul a pornit de la taxa de timbru. Petentii au achitat taxa de 20 lei conf art 11 alin(1) lit a)din OUG 80/2013. instanta a calificat obiectul cererii ca find „consfintire acord mediere” insa prin rezolutie a solicitat intregirea taxei de timbru prin achitarea sumei de 180 lei [calculata probabil la 200 lei taxa pentru o cerere de divort], martori, motivarea fiecarui capat de cerere( fiind de fapt unul singur!), toate acestea sub sanctiunea anularii cererii. La primirea rezolutiei unul din soti ma suna si ma intreaba la ce le foloseste acordul incheiat daca o iau de la capat in instanta? Unde este utilitatea rezolvarii problemei lor prin mediere daca au optat la rezolvare intr-un mod discret si au ajuns in sedinta publica cu martori si tot alaiul? Evident ca au mers mai departe in instanta intrucat cu acordul de mediere puteau face avioane, nu? Oricum, nu pot sa cred nici acum ce se intampla, nefiind o straina pe usile instantelor si nici vreo pioniera,dar atata vreme cat Onorata decide ce, cat si cum poti obtine, nu-ti ramane decat resemnarea pentru neputinta. Caci vorba aceea :”unde nema putilinta, ce mai chichirez galceava!”
  Marturisesc ca va urmaresc cu mare placere si deseori mi-ati dat „tema pentru acasa” iar cand am citit prezenta postare am simtit nevoia sa ma cuibaresc putin. Nu de-alta, dar se vad in zare niste nori si nu stiu ce-or aduce! Dar vorba dumneavoastra, suntem la momentul „zero”, ce mai putem pierde?
  O zi minunata va doresc si sa va mearga din plin!
  Cu deosebita stima,
  V.Bratulescu –
  SCPM „Bratulescu si asociatii” -Bucuresti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s