Unitate in diversitate, principiu viabil si pentru mediatori (2)

In articolul precedent, Unitate in diversitate, principiu viabil si pentru mediatori (1) , am vorbit despre importanta acceptarii diversitatii si a nevoii de unitate, pentru binele profesiei.

In ce ar putea sa constea acest bine pentru mediatori?

Mediator pentru unitate in diversitate - Fanuta Lisman

Mediator pentru unitate in diversitate – Fanuta Lisman

In intalnirile mele cu colegii,pe masura ce eram mai departe de capitala, nevoia de unitate am resimtit-o tot mai acut. Am inteles ca vine in primul rand din nevoia de reprezentare unitara la nivel local, din nevoia de a vorbi aceeasi limba in ce priveste procedura medierii si, implicit, nevoia unei pregatiri de calitate sau din nevoia de promovare a medierii iar enumerarea ar putea continua.

Cum putem face sa ne bucuram de aceste beneficii?

Concret, dupa cum vedem si temele de campanie, opinia majoritara pare sa mearga pe ideea re/organizarii corpului profesional si, iata, ofertele de campanie sunt dintre cele mai diverse, plecand inclusiv de la diversitate de opinii privind  existenta corpului profesional.

Obisnuita fiind sa abordez diversitatea din perspectiva mediatorului, acest fapt nu m-a speriat, stiind ca avem toate instrumentele necesare identificarii celor mai bune solutii pentru ca, ulterior, sa le supunem aprobarii corpului profesional care, in opinia mea exista, asa cum este definit si in ROF.

Suntem un corp profesional, nemultumit de starea actuala a lucrurilor, dezamagit de faptul ca actuala forma asociativa de organizare nu le-a indeplinit asteptarile si pe buna dreptate.

Ca mediator, obisnuita sa merg la miezul problemei, identific cateva din aceste cauze majore:

– lipsa de transparenta la nivelul Consiliului de mediere si

– lipsa de consultare a mediatorilor in absenta parghiilor prin care mediatorii sa poata participa la luarea deciziilor

– lipsa de coeziune si reprezentare locala, fapt inregistrat si in actuala forma de organizare, de aici si multitudinea de filiale

Daca pentru primele doua cauze am putea identifica solutii si in actuala forma de organizare, pentru cea de a treia, lucrurile nu mai stau asa. Devine imperios necesara realizarea unor structuri la nivel teritorial inclusiv pentru a avea o abordare unitara in solutionarea cat mai rapida a diferitelor probleme ivite in plan local, de multe ori greu de solutionat fara o cunoastere a specififcului local.

Dupa cum stim, avem o multitudine de asociatii la nivel local, cu un numar mai mare sau mai mic de membri, cu abordari diferite, adesea actionand pe principiul concurentei in raport celelalte asociatii locale, fapt ce nu a permis colaborarea si abordarea unitara a probemelor, cu efectele pe care astazi le cunoastem.

Nu am fost si nu sunt adepta obligativitatilor si de aceea nici nu-mi imaginez existenta unor structuri locale decat in masura in care ofera posibiliatatea mediatorilor de a-si identifica si alege liderii locali capabili sa realizeze unitatea in teritoriu, pe fondul atator diversitati inregistrate, lideri care sa stimuleze implicarea mediatorilor in gestionarea activitatilor de la nivel local.

As mai dori sa subliniez un aspect ce ne diferentiaza, atunci cand ne raportam la teritoriu. In tara, sunt zone in care avem un numar diferit de mediatori, fapt ce va ingreuna infiinatrea unor structuri functionale in toate zonele.

Prin urmare, pentru mine cel putin, devine dificila alegerea candidatilor care sustin cu multa tarie o forma sau alta de organizare, in conditiile in care avem atat diversitate si va trebui ca prin aceste structuri sa raspundem nevoilor tuturor mediatorilor.

Tinand cont de toate acestea mi-am asumat candidatura si mi-am exprimat disponibiliattea de a face tot ce tine de mine ca de la nivelul CDM sa asiguram cadrul propice pentru valorificarea si armonizarea tuturor acestor diversitati pentru realizarea unei unei unitati structurale puternice la nivelul profesiei, care sa genereze progres.

In ce ma priveste, referindu-ma doar la perioada de campanie (cea anterioara mi-am facut-o cunoscuta de-a lungul timpului), acest demers l-am declansat prin depunerea candidaturii si il voi continua prin identificarea acelor mediatori, dintre candidati, care sa manifeste intelegere, toleranta si acceptare a  diversitatii ca pe ceva util si bemefic in identificarea celor mai bune solutii pentru profesia de mediator.

Imi exprim in continuare disponibilitatea de a continua acest demers si de la nivelul Consiliului de mediere si, in masura in care imi veti acorda mandatul, voi sti ca trebuie sa fac tot ce tine de mine pentru ca acest proces de identificare, consultare si decizie sa se finalizeze cu succes. Voi face tot ce tine de mine in a facilita demersurile de identificare a celor mai bune solutii astfel incat fiecare dintre noi sa poata alege in cunostinta de cauza, varianta pe care o considera cea mai potrivita pentru mediere si care sa reflecte cel mai bine principiul „unitate in diversitate” pentru corpul profesional al mediatorilor.

Avem sansele configurarii unui corp de profesionisti recunoscut si respecatt in  lumea profesiilor liberale. Avem toate sansele sa identifcam liderii dispusi sa-si asume acest demers de unficare si valorificare a diversitatii si stiu ca avem si mediatorii care sa-i sprijine.

Un astfel de demers este unul dificil, cu rezultate masurabile in timp, pentru succesul caruia este nevoie de implicarea fiecarui mediator dispus sa ofere din expertiza sa catre ceilalti. Tine de fiecare dintre noi sa ne implicam si tot de noi tine sa ne alegem liderii care sa poata raspunde asteptarilor noastre.

Avem nevoie de lideri, de coordonatori si am incredere ca-i vom identifica in luna martie pe toti.

Sa nu uitam,

Schimbarea o putem realiza doar impreuna!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s