Unitate in diversitate, principiu viabil si pentru mediatori (1)

Acest principiu  – unitate in diversitate – are radacini adanci si-l regasim in filosofia crestina inca de la inceputuri, unitatea in diversitate fiind principiul fiintarii Trinitatii.

Unitate in diversitate, ca-ntr-un frumos manunchi de flori diverse

Unitate in diversitate, ca-ntr-un frumos manunchi de flori diverse

In contemporaneitate, „Unitate in diversitate” este binecunoscuta deviza UE si principiu, totodata.

Modelul UE reflecta cel mai bine acest principiu si il amintesc aici doar cu titlu de exemplu, fiind bine cunoscut multora dintre noi. Semnificația devizei este ca, prin Uniunea Europeană, europenii își unesc eforturile pentru a lucra împreună pentru menținerea păcii si pentru prosperitate iar numeroasele culturi, tradiții și limbi diferite care coexistă în Europa sunt un atu pentru continentul nostru.

Constructia este fondată pe principiul „unitate în diversitate”, in care diversitatea de limba, de cultura, obiceiuri si credinte face ca Uniunea să fie ceea ce este: un spațiu al diversității ca sursă de bogăție și „creuzet” în care diferențele se contopesc, spre beneficiul tuturor.

Acest principiu cred ca poate sta si la baza re/cladirii, re/asezarii profesiei de mediator, valorificand diferentele ce nu se mai regasesc in alte corpuri profesionale, spre beneficiul tuturor membrilor sai.

Frumusetea corpului profesuional al mediatorilor sta tocmai in aceasta diversitate iar provocarea pentru noi toti, la acest moment al alegerilor, este de a da sansa profesiei sa valorifice cat mai mult aceasta diversiatate.

Niciun alt corp profesional nu are in cadrul ei profesionisti din atat de multe domenii: drept, economie, folsofie, psihologie, istorie, reliigie, etc.

Este adevarat insa, desi benefica sub multe aspecte, este greu de gestionat iar aceasta cred ca a si fost dificultatea noastra majora de pana acum: acceptarea diversitatii si a nevoii de a o gestiona, dupa cum s-a si vazut pana in prezent.

In campania electorala de anul acesta pentru calitatea de membru in Consiliul de mediere s-a vorbit foarte mult despre corpul profesional al mediatorilor, modul in care acesta sa fie organizat, de catre cine si cum sa fie condus. Multitudinea de opinii, chiar si numai pe o singura tema, , poate avea ca prima cauza diversitatea profesiilor in care au mai lucrat sau lucreaza si astazi cei ce alcatuiesc corpul profesional al mediatorilor.

M-am decis sa abordez tema diversitatii si sa-mi pun problema sanselor realizarii unei unitati in cadrul profesiei, atunci cand am ales sa candidez pentru alegerile din acest an.

Am vazut de-a lungu timpului, participant activ la viata profetiei, cum diversitatea se manifesta plenar pe toate nivelele existente acum in profesie, de la modul in care vad mediatorii organizarea profesiei si pana la modalitatile de gestionare a procesului de mediere.

 De la nivelul Consiliului de Mediere (CDM in continuare), la asociatii si pana la ultimul mediator, am vazut cum, in cele mai multe situatii, gestionarea diversitatii a esuat.

Astazi organizam alegeri intr-un context in care unitatea la nivel de CDM a functionat doar cand a fost vorba de interesele personale ale membrilor unui organism chemat sa vegheze la realizarea interesului general al profesiei.

La nivelul asociatiilor profesionale am observat cum nemultumirile mediatorilor cresc treptat, manifestandu-se in diferite forme, pana lanivelul Comisiei Consultative a Corpului profesional al mediatorilor, ingreunand lucrarile in multe dintre situatii.

Diversitatea s-a manifestat, cum spuneam, si in ce priveste modul de gestionare a procedurii de mediere, cea mai relevanta fiind perioada sedintei de informare ce a culminat cu Decizia Curtii Constitutionale, moment de la care activitatea in cadrul birourilor de mediatori este tot mai scazuta.

Cand am decis sa candidez, mi-am pus problema puterii de a realiza unitatea de care noi, mediatorii, avem nevoie, pentru a crea un corp profesional cu prestigiu si recunoastere in societate. Am constientizat dificultatea data de diversitate dar si de contextul in care ne aflam. Cu toate acestea, dupa ani buni in mediere in care am gestionat numeroase cazuri dificile, am inteles ca si in profesia de mediator avem nevoie de mediere.

Da, cred cu tarie ca si noi, la randul nostru, avem  nevoie de o abordare ca in mediere. Avem nevoie de oameni pregatiti in acest sens, care sa cunoasca bine domeniul, care sa aiba capacitatea de a gestiona acest proces si de realiza acel cadru neutru care sa asigure premisele ajungerii la un acord.

Am incredere ca doar utilizand instrumentele din mediere avem sansele realizarii unui acord, macar pe cateva din temele ce s-au conturat de-a lungul timpului si care fac astazi subiect de campanie: re/organizarea corpului profesional, formarea mediatorilor (continua si initiala), modificarile legislative, transparenta, promovarea medierii.

Pe oricare din temele mai sus enuntate, am vazut diversitatea. Ea poate fi benefica in masura in care intelegem sa o valorificam in interesul comun.Se pune problema celor care ar putea realiza acest lucru.

Din experienta de pana acum a fiecaruia dintre noi, cred ca putem identifica fiecare o echipa de noua oameni care sa gestioneze interesele profesiei noastre.

Sunt candidat insa sunt si alegator, alegator al viitoarei echipe cu care voi lucra. Ca atare, voi cauta in listele de candidati pe acei mediatori dispusi sa gestioneze acest proces dificil de reasezare a noastra ca profesie pe baze solide, care sa permita o evolutie pe termen lung si pe toate planurile medierii.

Voi cauta acei mediatori care stiu cum sa identifice nevoile breslei, care stiu sa evidentieze ineteresul comun, suficient de toleranti si generosi ca sa poata coordona acest proces pana la ajungerea unui acord pe temele pe care noi, profesia, le vom stabili ca fiind prioritare.

Si, in masura in care voi bucura de incredere si voi primi un mandat pentru viitorul Consiliu de mediere, imi voi incuraja toti colegii in a lua toate acele masuri care vor face ca in profesie sa devina viabil principiul „unitate in diversitate”.

Doar împreună vom putea realiza schimbarea pe care o așteptăm cu toții. 

Reclame

Un gând despre “Unitate in diversitate, principiu viabil si pentru mediatori (1)

  1. Pingback: Unitate in diversitate, principiu viabil si pentru mediatori (2) | Mediere şi mediatori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s