Identificarea rolului Consiliului de Mediere în organizarea corpului profesional al mediatorilor

Cap. VI Identificarea rolului Consiliului de Mediere în organizarea corpului profesional al mediatorilor

UPDATE

Deşi atribuţiile Consiliului de Mediere, potrivit art. 20 din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, sunt în mare parte administrative, de reglementare şi promovare a profesiei de mediator sau de control, pe fondul lipsei de coagulare la nivelul corpului profesional, Consiliul de Mediere a adoptat o serie de măsuri care, în mod firesc, ar fi trebuit luate de către corpul profesional.

La acest moment, apreciez că ne aflăm la un anumit nivel de maturitate profesională a unui corp profesional numeros, care are capacitatea de a-şi lua soarta în propriile mâini.

Preluarea atribuţiilor corpului profesional de către membrii CDM, a dus la o erodare rapidă a relaţiei corpului profesional cu membrii Consiliul. Într-o astfel de situaţie, oricât de bine ar fi intenţionaţi cei care compun acest organism, nu mai au puterea şi nici legitimitatea să reglementeze o profesie al cărei corp profesional depăşeşte 8000 de mediatori autori (unii dintre ei suspendati, altii in curs de suspendare).

În plus, devine nefiresc pentru aşa un corp profesional numeros să lase întreaga decizie în seama unui număr de nouă oameni, aleşi ce-i drept, oricât de competenţi ar fi. Nu vreau să m gândesc ce s-ar putea întâmpla dacă, la cârma medierii, ar fi aleşi mai mulţi membri ai aceleiaşi echipe )după cum ăd că se promovează astăzi, în campanie, unii dintre candidaţi: în echipe mai mari sau mai mici, incercând să convingă de faptul că ne vor binele, dar nu văd preocupare în a idntifica, la el acasă, acest bine.

În acest sens, cred că devine necesară iniţierea unei dezbateri la nivelul profesiei şi adoptarea unor decizii care stabilească rolul exact al Consiliului de Mediere în raport cu Corpul Profesional al Mediatorilor, care să permită Consiliului să cunoască limitele în care se poate încadra atunci când reglememntează aspecte care privesc în mod direct profesia şi bunul mers al ei, pentru o bună colaborare pe termen lung, în beneficiul profesiei de mediator.

Fiind convinsă de această nevoie de a reglementa limitele în care membrii consiliului pot lua decizii privind profesia, voi pune această temă pe agenda Consiliului de Mediere, încă de la început, pentru a porni cu dreptul în tot ce ne vom propune să realizăm pentru bunul mers al profesiei.

În acest sens, am şi imaginat câţiva paşi ce ar putea fi parcurşi, paşi pe care îi voi detalia într-o postare distinctă şi cu privire la care mi-aş dori să aflu cât mai multe opinii.

Cred în puterea de a schimba lucrurile, am încredere că este posibilă însă, pentru a o şi pune în practică, este nevoie de implicare a tuturor celor care doresc schimbarea. Fără implicarea corpului profesional, schimbarea devine doar iluzorie.

În ce mă priveşte, aşa cum am afirmat şi in cadrul celorlalte puncte/capitole anterioare, consider că rolul membrilor Consiliului de Mediere este cel de facilitare ai acestui proces de schimbare, ai acestui proces de dezvoltare a profesiei, atât în plan intern cât şi extern, atât în raport cu mediatorii cât şi cu alte instituţii şi entităţi care pot sprijini implementarea medierii în societatea românească.

Mi-am asumat răspunderea de a candida şi de a-mi exercita mandatul în viitorul Consiliu doar pentru a contribui, din postura de facilitator, la acest proces de maturizare profesională a corpului profesional al mediatorilor.

Mi-am asumat răspunderea şi-mi exprim disponibilitatea de a încuraja luarea tuturor acelor măsuri prin care corpul profesional să ajungă să-şi decidă propria soartă.

Sunt un mediator care, prin prisma experienţei acumulate (de-a lungul timpului şi în mod deosebit în mediere), a înţeles să rămână doar un facilitator, incusiv în propriile medieri, pentru simplul fapt că sunt convinsă că fiecare persoană (profesionist, în cazul nostru) ştie ce-i mai bine pentru el şi are dreptul la propriile decizii asumate.

Înţeleg că în acest mod polii de putere se schimbă, de la Consiliu către corpul profesional, şi sunt dispusă să-mi asum şi să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a realiza acest lucru.

Dar, cum spuneam, toate aceste lucruri nu se pot întâmpla decât dacă eforturile de schimbare le vom face împreună, înncepând cu primul pas: exprimarea unei decizii asumate prin votul din luna martie.

 Doar împreună putem realiza schimbarea pe care ne-o dorim!

  Cap. VII Promovarea medierii

 Declaraţie de inteţie 

Fănuţa LIŞMAN competente art. 20
Curriculum vitae Fanuta Lisman 
Dosar de candidat – Alegeri 2015
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s