Cateva date statistice privind activitatea biroului intr-un an foarte greu pentru mediere

Anul trecut, tot in luna ianuarie, publicam datele statistice privind activitatea biroului meu pentru primii ani de activiatte.

Articolul il gasiti aici: Statistica unui birou de mediator

Astazi, in contextul alegerilor pentru Consiliul de mediere, din postura de candidat, inteleg sa includ, suplimentar, si cateva date financiare.

Anul trecut am o facut o detaliere a metodei de lucru. Anul acesta nu o voi relua intrucat nu am schimbat nimic in ce priveste criteliile ori modul de colectare al datelor.

Mentionez ca, fata de statistica solicitata de Consiliul de mediere in anii trecuti, pe care personal nu am putut s-o completez, itemii ceruti nefiind clari, am luat in considerare urmatoarele date ce pot fi relevante pentru orice mediator, la inceput de drum sau cu experienta.

1. Cazurile. Prin cazuri,  intelegem toate acele situatii in care partile au apelat la mediere.

Apelarea la mediere, in cele mai multe cazuri, s-a facut de catre o singura parte, caz in care s-a inceput medierea prin incheierea unui contract de pregatire a medierii (CPM).

Am avut s situatii in care am avut un singur contract pentru mai multe persoane, fie contractul fiind  cu o persoana juridica, fie cu un reprezentant al celorlalti (in litigii de munca, in general). Astfel de situatii au fost contabilizate ca un singur sau sau un singur contract.

Au fost si cateva cazuri in care ambele parti au apelat la mediere insa nu s-a putut incheia un contract de mediere in prima etapa, fiind necesari cativa pasi pentru pregatirea medierii.

In unele cazuri s-a continuat medierea prin incheierea unui contract de mediere, in altele nu. In numeroase situatii, in special in cauzele comerciale, neajunse pe rolul instantei, partile si-au solutionat problemele singure, urmare a demersurilor mediatorului. Cu ate cuvinte, medierea s-a solutionat in etapa sa prealabila.

2. Contractul de pregatire a medierii – contrct de prestari servicii, contract pe care l-am semnat, de regula, cu o singura parte, contract in baza caruia am prestat servicii de mediere, cu respectarea tuturor principiilor medierii, inclusiv impartialitate si neutralitate.

Intotdeauna, contractul de pregaire a medierii l-am incheiat numai dupa o informare prealabila, gratuita, conform legii. Nu toate contractele de pregatire au dus la incheierea unui contrct de mediere. Ca atare, nu exista o legatura directa intre rubrica CPM din grafic cu rubrica CM. Astfel ca,  din grafic nu reiese si rata de succes. Din pacate, colectarea acestor date necesita destul de mult timp si crearea unor criterii care sa nu duca la rezultate eronate.

3. Contractul de mediere – contractul reglementat de Lege, semnat cu ambele parti, in vederea solutionarii cauzei.

Am incheiat si contracte direct, fara sa existe o etapa prealabila de pregatire.

La nivelul anului 2014, numarul maxim de sedinte de mediere intr-un caz a fost de trei.

Iata si primul grafic:

Situatia cazurilor si contractelor incheiate in cadrul biroului, pe parcursul anilor anteriori. 

Situatie cazuri si contracte 2011 - 2014

Total cazuri 2011 – 2014 = 163 cazuri

Total contracte 2011 – 2014 = 287 contracte

Total CPM 2011 – 2014 = 186 contracte

Toatl CM 2011 – 2014 = 101 contracte

Important de precizat. pentru 2014, nr contractelor pentru lunile august-decembrie este de 8 contracte. Prin urmare, daca in prima parte a anului am incheiat in total 52 de contracte, in cea de a doua, dupa declararea neconstitutionalitatii sedintei de informare, am incheiat numai 8 contracte.

Privind statistica acestor contracte, pe fiecare luna, trendul descrescator a inceput inca din primele luni, el accentundu-se dupa luna mai.

            Situatia contractelor incheiate lunar in 2014

Situatie contracte 2014

Contracte – totalul contractelor.

Graficul vorbeste de la sine.

Am indraznit si am mai facut o comparatie.

.

.Numarul contractelor incheiate lunar, in 2014, fata de anii anteriori

Fluctuatia lunara a nr de contracte 2012-2014

De asemenea, graficul vorbeste de la sine. Numarul de contracte incheiate in 2014 se situeaza sub nivelul anului 2012. SDeigur, trendul descrescator in luna decembrie este firesc insa, dupa cum se observa din grafic, se compenseaza in celalte luni.

Si, dupa cum spuneam mai sus,  candidat fiind la alegerile pentru calitatea de membru in Consiliul de Mediere, m-am decis sa public si situatia incasarilor, in lei, pentru fiecare an. Anul 2010 nu l-am luat in calcul, el nefiind foarte relevant. Am avut o singura mediere cu 400 lei incasari, si un CPM.

Incasarile sunt numai din mediere, potrivit contractelor incheiate.

 Incasari anuale din mediere (Lei)

Situatie incasari 2011 - 2015

Situatia incasarilor este conforma cu delaratiile fiscale.

Incasarile sunt efective. Nu am luat in calcul facturile taiate si neincasate. Mai sunt cateva si dintre acestea.

Important de precizat! Procesele verbale de informare le-am eliberat intotdeauna gratuit.

Observatii.

a. La nivel de contracte, anul 2014 se situeaza, pe alocuri, chiar sub nivelul anului 2012.

b. Sub aspect financiar, situatia anului 2014 este clar sub cea a anului 2012.

De mentionat, si aici cred ca sta dificultatea multora dintre noi, observand trendul crescator in mediere, nivelul cheltuielilor a crescut, in baza urmaririi acestui trend. Cel putin, in cazul meu. Desi prevazusem ca etapa cu informarea nu poate tine medierea in atentia publicului foarte mult (nefiind pe un postament solid, cum am spus de multe ori, de la Ghiduri incoace 😦 ), nu m-am asteptat ca ea sa pice atat de repede si cu efecte atat de puternice.

Dupa cum se si observa, nu sunt venituri mari insa sunt venituri care mi-au permis sa-mi sustin biroul si, in plus, sa mai adaug ceva, chiar daca putin, la bugetul familiei, in anii anteriori lui 2014.

Scopul publicarii acestei situatii nu este spre lauda ci, dimpotriva, pentru a se vedea situatia in care este medierea acum si ce este de facut pentru a schimba lucrurile, pentru a nu ne mai intoarcem de unde am plecat. (in paranteza fie spus, nu pot sa nu ma intreb unde am fi putut fi astazi, daca tratam lucrurile cu mai mult discernamant si cu o viziune pe termen lung, in interesul nostru, al tuturor, si nu doar in interesul personal).

Adesea, in intalnirile de la Ministerul Justitiei, dar nu numai, ni s-au cerut date statistice. Din pacate, nu am putut oferi astfel de date.

Imi doresc ca, de la nivelul Consiliului de mediere, in masura in care voi dobandi increderea colegilor, sa realizam astfel de statistici, chiar mai detaliate, care sa se constituie si in argumente favorabile medierii, atat cand va fi vorba de promovarea ei cat si atunci cand solicitam legiferarea.

Suntem in campanie :). prin  urmare, vreau numai sa va amintesc deviza mea:

Doar impreuna putem realiza schimbarea pe care ne-o dorim! 

Lasă un comentariu