Ministerul Justiției, „mediator” pentru un dialog interprofesional

 

Vineri, 7 noiembrie 2014, la lucrările Conferinței Naționale a mediatorilor a participat și Ministrul Justiției, domnul Robert Cazanciuc.

Domnia sa, vădit preocupat de starea medierii din România, dornic să afle problemele cu care mediatorii se confruntă, a generat dezbateri concrete, serioase, în care mediatorii au avut prilejul să-i împărtășescă domnului Cazanciuc parte din dificultățile cu care se confruntă în prezent.

Astfel, domnul ministru a stat mai bine de o oră în mijlocul mediatorilor încurajați să-și spună păsurile, cu încrederea într-un interlocutor real, preocupat efectiv să înțeleagă motivele pentru care medierea nu a câștigat foarte mult încrederea celorlalte profesii juridice, în general, și a magistraților, în special. Totodată, domnul Cazanciuc a împărtășit și domnia sa mediatorilor faptul că încă nu are un consilier în probleme de mediere dar că ia în calcul această posibilitate.

Cunoscută fiind opinia domnului Cazanciuc referitoare la obligativitatea medierii, opinie împărtășită și în cadrul Conferinței, în sensul că domnia sa nu este adeptul niciunei forme de impunere, apreciind că este de preferat să se adopte mai degrabă soluții de încurajare a justițiabililor pentru a apela la mediere (precum scutirea de la plata taxelor de timbru), metodă mai eficientă decât orice altă modalitate de impunere, am avut și eu o intervenție, în sensul că am ținut să arăt domnului ministru faptul că, deși nici eu nu sunt adepta niciunei forme de obligativități, de această dată cred că este necesară o intervenție cât mai grabnică pentru corelarea Legii medierii cu Decizia Curții Constituționale Române și chiar a adoptării unei soluții de impunere, fie ea și imperfectă, pentru a readuce medierea pe un făgaș firesc. Pentru că, la acest moment, percepția generală este că medierea nu mai există, am subliniat importanța formulării unor dispoziții ferme prin care să poată fi întărit rolul magistratului în a recomanda medierea.

Referitor la propunerile de modificare a legii, pentru ca intervenția legislativă să se efectueze într-un timp cât mai scurt, domnul Cazanciuc a subliniat necesitatea existenței unui punct de vedere unitar la nivelul breslei.

Un aspect important, dezbătut împreună cu Ministrul Justiției, a fost cel referitor la dialogul interprofesional, în special în ce privește dialogul mediatorilor cu instanțele de judecată. Deopotrivă conștienți de importanța acestui dialog pentru promovarea medierii în rândul justițiabililor, mediatorii au solicitat implicarea Ministerului Justiției în facilitarea dialogului dintre judecători și mediatori.

La finalul dezbaterilor, domnul Cazanciuc ne-a asigurat de tot sprijinul domniei sale în ce privește implementarea medierii, venind și cu o surpriză: alegerea unui mediator practician în rolul de facilitator al dialogului interprofesional despre care s-a tot vorbit în cadrul dezbaterilor.

Mă onorează alegerea domnului ministru și l-am asigurat de tot sprijinul meu în toate demersurile de comunicare dintre corpul profesional al mediatorilor și ceilalți actori cu rol important în promovarea medierii.

Și pentru ca lucrurile să nu rămână la stadiul de promisiune, urmare a întâlnirii avute astăzi cu domnul Cazanciuc la Ministerul Justiției, sunt în măsură să vin cu primele vești bune pentru mediere:

1. pentru întâlnirea din 14 noiembrie cu conducerile administrative ale judecătoriilor situate în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Capitală, ce va avea loc la Băile Govora, 13-14 noiembrie, domnul ministru a făcut deja demersuri pentru ca CSM să solicite conducerii acestor instanțe o evaluare a situației privind medierea și, după caz, să fie făcute propuneri concrete de măsuri care să contribuie la îmbunătățirea situației privind apelarea la mediere;

2. se fac demersuri în vederea organizării, în cel mai scurt timp posibil, a unei întâlniri cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, ai Consiliului de Mediere și ai Corpului profesional al mediatorilor, întâlnire facilitată de Ministerul Justiției în vederea identificării celor mai bune soluții și condiții de desfășurare a unui dialog interprofesional real, benefic ambelor profesii, urmând a fi valorificate opiniile ce vor fi colectate la Govora;

3. în vederea corelării Legii medierii cu Decizia Curții Constituționale, urmează ca domnul ministru să studieze propunerile venite din partea Corpului profesional al mediatorilor și a CSM pentru a lua o decizie în perioada ce urmează, inclusiv, dacă va fi cazul, în vederea organizării unei întâlniri cu specialiștii Ministerului.

Cu încrederea într-un parteneriat viabil cu Ministerul Justiției, îmi exprim speranța că medierea va reintra pe făgașul ei firesc, recâștigând încrederea atât a cetățenilor în general și a justițiabililor, în special, cât și încrederea celorlalte profesii cu care mediatorul intră în contact în deursul activității sale.

 

13-14 noiembrie 2014
Participare la întâlnirea conducerilor administrative ale judecătoriilor situate în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Capitală. Băile Govora

președinților de instanță ce va avea loc vineri, 14 noiembrie 2014, la Govora, . .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s