Sedinta Comisiei Corpului Consultativ al mediatorilor (CCC) 22 nov. 2013

Sedinta Comisiei Corpului Consultativ al mediatorilor (CCC) 22 nov. 2013

Rezumat

Imediat dupa deschiderea sedintei, s-au purtat discutii referitoare la forma de statut ce a fost publicata pe site-ul CDM (Consiliul de Mediere). Din discutii, a reiesit ca membrii comisiei desemnate in urma cu mai bine de un an nu au facut altceva decat sa „aseze in pagina” cele discutate in sedintele CCC  de la Piatra Neamt si Brasov. Din cele relatate de doamna Angelica Mocan, coordonatorul acestei comisii, am inteles ca aceasta comisie avea doar un rol tehnic, de editare, de reformulare a textelor, cu mentiunea ca s-a dorit pastrarea esentei textelor. Pe langa editarea unora din texte, multe articole au ramas in dubla varianta (asa cum se observa pe text, este vorba de paragrafele ce au fontul italic.  A mai reiesit din discutii si faptul ca membrii Comisiei au inserat anumite texte din ROF-ul CDM si din Codul de etica, fara ca acest aspect sa fi fost convenit in intalnirile CCC anterioare.

In ce ma priveste, asa cum am si subliniat in CCC din 22 nov.,  asteptarile mele de la ceasta comisie erau ceva mai mari. Chiar si cu un rol tehnic, aceasta comisie ar fi putut veni cu comentarii pertinente, de specialisti (potrivit celor afirmate), care sa nu lase loc atator inadvertente legislative.  De asemenea, avand in vedere faptul ca ultima dezbatere privitoare la Statut s-a purtat in 10 nov. 2012 la Brasov, mai exact in urma cu un an, a existat suficient timp in care sa fie propusa spre dezbatere forma finala agreata de membrii comisiei tehnice.

Contrar asteptarilor, cum spuneam, pe langa faptul ca nu s-au facut analize pe text (asa cum a reiesit pana la urma) in corelare cu textele in vigoare ale legii medierii, au fost introduse articole ce nu-si aveau locul in statut.  Desi a trecut un an de la intrunirea ultimei comisii, aceasta forma de statut a fost publicata pe site-ul CDM exact cu o saptamana inainte de sedinta CCC, timp insuficient pentru asociatii in vederea  analizei si consultarii cu membrii. In plus, in cadrul CCC se propune de catre coordonatorul comisiei tehnice – dna Angelica Mocan, si se insista a nu mai fi luate in discutie cap. I –VIII, cu exceptia articolelor inserate in dubla varianta.

Dupa lungi dezbateri, s-a convenit discutarea Cap. IX din statut – organizarea profesiei.

Cu privire la organizarea profesiei, de-a lungul timpului, dezbaterile au fost de fiecare data aprinse. Nici in sedinta CCC de ieri, 22 nov. 2013, nu s-a facut exceptie.

Pentru inceput, au fost prezentate cateva propuneri de organizare a corpului profesional, intrerupte de  intrebari de clarificare, exprimare temeri, opinii, unele comparative.  Dintre variantele propuse, s-au conturat doua mari directii: 1. O mentinere a situatiei prezente dar cu un consiliu descentralizat, cu reprezentanti in teritoriu carora sa li se delege din atributiile CDM; 2. Organizarea unui corp profesional unitar cu structuri in teritoriu.

Urmare a dezbaterilor, a reiesit ca este nevoie de organizarea corpului profesional al mediatorilor. Ca urmare a acestei nevoi, s-au purtat dezbateri cu privire la modalitatea de organizare. S-au facut paralele cu alte corpuri profesionale, s-au discutat principii, s-au prezentat temeri.

In pasul urmator, cu multa greutate, s-au formulat cateva intrebari, in pasi:

1. Se doreste organizarea mediatorilor intr-un corp profesional? – Cu 5 abtineri si un vot impotriva, s-a votat: Da.

 2. Se doreste existenta unor structuri teritoriale? Cu 6 abtineri si un vot impotriva, s-a votat: Da.

3. Cum sa fie organizate aceste structuri: la nivel judetean sau curte de apel? (nivelul regional nu s-a dorit a fi luat in calcul) Au fost 3 abtineri si 3 voturi ptr curtile de apel, restul voturilor fiind pentru structuri judetene.

4. in acest pas, dezbaterile s-au blocat. Intrebarea era de natura sa lamureasca natura juridica a structurilor locale.

Cu privire la aceste aspecte s-a hotarat sa fie consultati mediatorii (in cadrul asociatiilor) pana in data de 30 ian. 2014. De asemenea, tot pana in 30 ian. 2014 s-a convenit termenul ana la care asociatiile pot veni cu propuneri pe statut, atat pe capitolul IX – organizarea profesiei, cat si pe restul capitolelor.

In prag de decembrie fiind, probabil ca in cadrul intalnirilor destinate sarbatorilor de iarna, asociatiile vor avea prilejul sa-si consulte membrii, la acest moment fiind imperios necesara consultarea mediatorilor.

Pentru un extras din propunerile de Statut, cu unele comentarii si cateva propuneri, va invit sa lecturati si articolul:

Statutul mediatorului, moment de analiză, consultare și dezbateri

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s