1 August 2013 si medierea

Destul de ocupata fiind in ultima perioada (mai mult cu medierile efective dar si cu cateva cursuri de formare initiala), n-am mai avut timp nici sa scriu nici sa urmaresc vizualizarile de pe blog.

Astazi, facand o cercetare in acest sens, observ ca cele mai multe cautari din acest an cu privire la mediere au fost efectuate in 31 iulie 2013, pe locul doi fiind ziua de 1 august 2013.

Nu am marcat aceste zile prin niciun articol deoarece, in opinia mea, aceasta data, in contextul actual, nu inseamna foarte mult pentru mediere.

In ceea ce ma priveste, preferam alte solutii de aducere a cetateanului in biroul mediatorului decat instituirea unei obligativitati, fie ea si numai pentru informare. Speranta mea, in ceea ce priveste aparitia unor dispozitii motivante pentru orice cetatean, s-a implinit prin instituirea anumitor scutiri gandite de legiuitor si statuate in Legea taxelor de timbru (OUG 80/2013) despre care o sa vorbesc intr-un articol viitor.

De aceea, preferam ca in luna iulie paginile ziarelor sa fie tinute de stirea privind scutirile si restituirile de taxe de timbru, daca cetatenii vor recurge la mediere.

Pana la aparitia articolului privind taxele de timbru, pot veni cu un exemplu. Tocmai am incheiat zilele trecute un acord de mediere cu privire la divort si partaj, fara minori. Taxa de timbru pentru incuviintarea acordului de mediere in instanta nu se ridica la mai mult de o treime din taxele notariale ce fusesera anterior calculate. Acesta a fost si motivul principal pentru care sotii au ales medierea, la recomandarea unor amici. La aceasta taxa s-a mai adugat, desigur, onorariul mediatorului.

Referitor la obligativitatea informarii, din experienta biroului de mediator, pot sa va spun ca mai degraba ne-a ingreunat activitatea. Sigur, nu ne plangem, cu atat mai mult cu cat intelegem motivele pentru care se manifesta o oarece reticenta la inceput din partea celor ce ne trec pragul pentru a obtine doar o dovada ca s-au informat. Am constatat ca cei ce solicita informarea  vin cu opinii tot mai diferite, dupa cum au fost informati de avocati, de prieteni, de rude sau dupa cum au citit pe internet sau auzit la televizor. 

Fata de ceea ce faceam pana acum in mod firesc, constat ca este nevoie de tot mai mult timp sa afli de la oameni ce asteptari au si mai apoi sa vezi in ce masura medierea poate raspunde acestor asteptari.

Dar, asa cum spuneam, nu ne plangem. Partea buna a lucrurilor, asa cum am mai spus-o, va fi aceea ca oamenii macar vor fi informati, daca noi, mediatorii, nu ne vom incapatana sa oferim in Procese verbale in loc de informare. In ceea ce ne priveste pe noi, mediatorii din cadrul biroului nostru, am inteles ca aceasta sedinta de informare eset un bun prilej de a construi incredrea oamenilor in mediere si mediatori. Ca atare, desi ne este greu, o sa continuam sa facem asta.

Dar, pentru ca inca mai sunt nedumeriri (nu ma refer la erorile intentionate sau la cele care se fac din dorinta de senzational), sa spunem si ce se intampla de la 1 august.

Obligativitatea participarii la sedinta de informare instituita de legiuitor in 2012 (la 1 oct.) are acum si sanctiune, de la 1 august, pentru situatiile expres prevazute de lege – inadmisibilitaea actiunilor depuse dupa data de 1 august. Cam atat, si nimic mai mult. Restul, tine de mediator si parte/parti.

In ce consta informarea, in ce domenii se face si cine trebuie sa faca dovada informarii sunt intrebari la acre am raspuns cu ceva vreme in urma. In acest sens, puteti lectura articolul:

Medierea, procedura prealabila obligatorie de la 1 octombrie 2012

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s