Obligativitatea informarii privind medierea si inadmisibilitatea cererii de chemare in judecata

Desi nu s-a uscat bine cerneala semnaturii Primului Ministru de pe Ordonanta de Urgenta (OUG, in cele ce urmeaza), deja umbla vorba cum ca medierea ar fi obligatorie si ca intervine o problema de constitutionalitate.

Sper sa nu-i dezamagesc pe cei ce se pregateau sa-si suflece manecile anuntandu-i ca nu vor avea de lucru pe aceasta tema. De ce? Simplu. Aceasta Ordonanta recent emisa de Guvern nu schimba in esenta legea medierii. Nu medierea devine obligatorie ci doar sedinta de informare.

Ce aduce nou Ordonanta: stabileste o sanctiune – inadmisibilitatea cererii – pentru reclamantul care, anterior introducerii actiunii, nu participa la o sedinta de informare cu privire la mediere, informare ce are drept scop ca acesta sa ia o decizie in cunostinta de cauza in vederea solutionarii conflictului in care se afla.

Paratul, are si el obligatia de a se informa. De asemenea, are si o sanctiune – amenda. In acest sens, OUG a facut numai corelarea cu dispozitiile Noului Cod de procedura civila. Pentru a beneficia de informare, paratul va fi invitat direct de parte sau de mediator. Reclamantul este cel ce decide cu privire la modalitatea de transmitere a invitatiei.

De ce cade povara grea pe umerii reclamantului? Pana unde poarta raspunderea reclamantul si ce interes are el sa-l cheme si pe parat la informare?

Sa le luam pe rand.

Pentru ca reclamantul este cel ce iese primul din pasivitate, de multe ori fara stirea paratului, el este cel cu initiativa si cel care introduce actiunea si, ca atare, este bine sa afle de existenta unui alt mod de solutionare a conflictului.

De ce trebuie sa-l invite el pe parat? Pentru ca legea stabileste obligativitatea informarii pentru toate partile si pentru ca reclamantul este direct interesat in solutionarea disputei si cel preocupat de celeritate. Pentru ca paratul se simte bine in pasivitate (adeseori) si pentru ca o tergiversare a procesului duce la pierderi pentru reclamant. Cu alte cuvinte, pentru ca reclamantul are interesul sa parcurga repede aceasta procedura. Acest inetres (si altele asemenea, specifice cauzei) il descopera reclamantul  in sedinta de mediere, sprijinit de mediator in acest sens.

Daca punem problema costurilor, acceptand in acelasi ca este un subiect sensibil si pe care sa-mi dati voie sa-l tratez  intr-un articol de sine statator, din nou, in sedinta de informare, reclamantul poate sa-si faca o evaluare si sa puna in balanta costurile medierii cu costurile la instanta.

Prin urmare, incepand cu 1 februarie, orice persoana care doreste sa introduca o actiune (reclamant)  in instanta va trebui ca, odata cu cererea la instanta sa depuna si documentul prin care mediatorul certifica faptul ca s-a realizat informarea partilor, daca nu doreste  ca cererea sa-i fie respinsa ca inadmisibila.

Ca atare, nu medierea este in sine obligatorie ci doar participarea la o sedinta de informare ce nu obliga partile cu nimic, decat ca, la finalul sedintei, acestea să ia o decizie. Decizia le apartine. Mediatorul doar ia act de ea si trece la pasul urmator doar daca si partile stabilesc acest lucru.

Ca opinie personala, in ceea ce priveste inadmisibilitatea actiunii in lipsa informarii, cred ca mai potrivita ar fi fost prematuritatea, atat din punct de vedere al efectelor juridice cat si din punct de vedere al dezvoltarii activitatii de mediere.  … timpul si practica isi vor spune cuvantul.

Privitor la procedura, in zilele urmatoare voi face o analiza personala mai aprofundata a noilor dispozitii recent emise si voi veni si eu cu opiniile proprii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s