Divortul prin acordul partilor in noul Cod civil

După cum știm, la 1 octombrie va intra în vigoare noul Cod civil care a integrat în prevederile sale și dispoziții privind dreptul familiei.

În materie de divorț, față de reglementările anterioare, avem dispoziții clare privind desfacerea căsătoriei prin acordul soților, indiferent dacă din căsătorie au rezultat copii și sunt minori la momentul pronunțării divorțului.

Am scris în câteva rânduri cu privire la dreptul părinților de a decide soarta propriilor copii. Un drept firesc ce acum este și reglementat ca atare. Prin urmare, părinții pot decide cu privire la încredințarea copiilor (custodie comună), domiciliul stabil, cheltuielile privind creșterea și educarea acestora.  Desigur că statul are dreptul și obligația de a veghea la respectarea interesului superior al copilului și, ca atare, magistratul  (sau notarul, după caz) poate cere efectuarea anchetei sociale.

Începând cu 1 octombrie, soții au la dispoziție trei căi de soluționare a divorțului pe cale amiabilă și anume:

1. Divorțul pe cale judiciară;

2. Divorțul pe cale administrativă;

3. Divorțul pe cale notarială.

Înainte de a face o analiză a fiecăreia dintre cele trei posibilități, atragem atenția asupra faptului că în cazul în care au rezultat copii minori din căsătorie, divorțul pe cale administrativă nu se poate soluționa. În această ipoteză, părinții trebuie să se adreseze fie instanței de judecată fie notarului public.

De asemenea, soții sunt liberi să aleagă orice cale doresc, pentru finalizarea divorțului, cu excepția celei administrative când este obligatoriu să nu existe copii minori la momentul pronunțării divorțului. Cu alte cuvinte, dacă părțile aleg calea judiciară, nimeni și nimic nu le va obliga să recurgă la o altă cale. Totodată, odată aleasă o anumită procedură, aceasta trebuie urmată, fără să existe posibilitatea schimbării ei, cel putin la nivel teoretic (practic, cred că este posibil).

Ținând cont de faptul că se poate apela la procedura notarială sau administrativă numai în cazul acordului soților, chiar dacă soții nu au ajuns la un acord cu privire la toate aspectele divorțului, este recomandabil ca acestea să apeleze la procedura medierii pentru a ajunge la un acord, dar înainte de sesizarea notarului public sau a ofițerului de stare civilă. Astfel, se pot prezenta în fața notarului public sau a  ofițerului de stare civilă cu acordul de mediere. În caz contrar, atunci când părțile nu se înțeleg asupra aspectelor accesorii ce trebuie soluționate în mod obligatoriu (cu privire la numele din căsătorie și la minori), soții riscă o rezoluție de respingere a cererii de divorț și, prin urmare, vor fi îndrumate către instanță.

În ceea ce privește partajul, dacă soții decid să soluționeze și acest aspect, pot obține restituirea taxei de timbru doar dacă vor soluționa această cerere pe cale judiciară și numai în urma unui acord de mediere.

Divorțul prin acordul soților oferă posibilitatea soluționării rapide a divorțului, în cele trei modalități, soții putând alege oricare din aceste trei proceduri, în funcție de calea pe care o găsesc mai avantajoasă din perspectiva proprie.

Spre exemplu, dacă soții doresc să soluționeze și partajul, varianta cea mai convenabilă din punct de vedere financiar ar fi divorțul prin mediere, pe cale judiciară.

Dacă timpul este unfactor important și nu există copii minori, calea cea mai rapidă de soluționare este cea administrativă.

De asemenea, există posibilitatea soluționării divorțului și a cererilor accesorii dar fără soluționarea partajului, acesta putând fi soluționat separat, pe cale judiciară, cu posibilitatea returnării taxei de timbru, dacă soții încheie un acord de mediere cu privire la partaj.

În articolele viitoare voi detalia fiecare procedură în parte.

Anunțuri

3 gânduri despre “Divortul prin acordul partilor in noul Cod civil

 1. Pingback: Divorțul pe cale administrativă in noul Cod civil « Mediator Călina Sorescu

 2. tare mi-e frica ca tot mai putini oameni o sa aleaga sa vina la mediator atunci cand convin de comun acord sa divorteze, preferand sa mearga la notar. Mai ales daca nu au bunuri comune de impartit. Ce i/ar putea atrage sa vina la mediator?Sugerati-mi macar cateva argumente, pe care le/as putea invoca si eu clientilor? Faptul ca inca nu s/au inteles pe anumite aspecte, cum ar fi numele purtat dupa casatorie sau incredintarea copiilor , va spun eu ca intelegerea o va face in fata notarului care va face si pe mediatorul , iar clientii vor prefera sa plateasca un singur onorariu- al notarului , care are si autoritatea de a imbraca actul in forma autentica. Nu cunosc care sunt onorariile la care au convenit notarii sa lucreze in domeniul matrimonial, apropo, nu stiti? Singurul argument la care ma gindesc este ca onorariul lor sa fie mai mare, clientii sa prefere divortul pe cale judiciara insotit de acordul de mediere . Corectati/ma daca gresesc.

  • Pe mine, noile prevederi nu m-au speriat. Dimpotriva, sunt multe dispozitii ce prevad solutionarea conflictelor, litigiilor, prin acordul partilor.
   In ceea ce priveste divortul, nu trebuie sa aducem la mediere pe cei ce s-au inteles deja. acestia pot alege orice cale doresc, daca nu au partaj, cu atat mai putin copii minori.
   Mediatorul nu are ce sa faca in situatia in care sotii se inteleg asupra tuturor aspectelor privitoare la divort.
   In opinia mea, sunt sificiente cazurile in care putem sprijini partile/sotii sa ajunga la un acord. Raportat la notariat, cred ca lucrurile ar trebui abordate in felul urmator. Codul civil prevede ca atunci cand partile nu se inteleg asupra tuturor aspectelor, notarul trebuie sa-i trimita in instanta. Ei bine, cred ca aici legiuitorul putea sa recomande notarului sa trimita patile la mediere si nu in instanta. Aceste prevederi se regasesc totusi in art. 6 din Legea 192/2006.
   Stiu ca traversam o perioada dificila, este criza iar medierea este o institutie la inceput de drum. Cu rabdare si cu ceva mai mult efort vom trece si peste obstacole. Va doresc succes si sa descoperiti puterea de a gasi resusrsele necesare pentru reusita in cariera de mediator.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s