Conferinţa internaţională “Medierea în Uniunea Europeană. Stadiu şi perspective” – imagini de la eveniment.

 

Conferinţa internaţională “Medierea în Uniunea Europeană. Stadiu şi perspective” reprezinta un eveniment important pentru mediere, cu atat mai mult cu cat este prima mare Conferinta de acest tip din domeniul medierii, eveniment ce reuneste profesiile juridice – magistraţi, avocaţi, notari, jurişti, alaturi de mediatori (ei insisi provenind din diverse profesii, inclusiv juridice.

Initiatorul acestei conferinte a fost GEMME – ASOCIAŢIA MAGISTRAŢILOR EUROPENI CARE SUSŢIN MEDIEREA – avand drept obiectiv reunirea, la Bucureşti, a experţilor din ţară şi din străinătate, pentru a prezenta modul în care medierea a fost implementată şi funcţionează în România, dar şi în alte state.

Evenimentul s-a desfasurat in Aula Magna a Universității Creştine Dimitrie Cantemir, universitate care, in acest an, a fost evaluata institutional de catre ARACIS cu Grad de Incredere Ridicat – calificativul cel mai inalt acordat pana acum unei universitati si care, tot din acest an, organizeaza un master in domeniul medierii (Medierea conflictelor), master ce in viitor va fi foarte cautat, tinand cont de evolutia si impactul pe care il are medierea in societatea Romaneasca.

Ceilalti parteneri ai evenimentului, dupa cum se vede si din imaginea de mai jos, au fost:

 

Moderatorul, pe intreg parcursul conferintei, a fost Corina Dragotescu, mult prea cunoscuta pentru a-i face eu o prezentare dar, entru cei ce nu stiau, mentionez faptul ca este si mediator.

Aula Magna a UCDC, aula mare, impunatoare, a fost plina. A fost un  umar mare de participanti, peste 400, dintre acestia regasindu-se, in numar mare, magistrati din tara si strainatate. De asemenea, au participat numerosi mediatori, atat din randul avocatilor cat si din randul altor profesii, atat din tara cat si din strainatate.  Dupa cum spuneam, au participat si avocati si consilieri juridici dar si late prfesii, printre care si un preot.

 

Dupa cum titreaza si Adevarul.ro, asa cum a reiesit si din interventiile reprezentantilor celorlalte state UE participante, „Majoritatea ţărilor europene au adoptat reglementari în domeniul medierii în ultimii ani. Albania are o lege a medierii din anul 2003, Austria din 2003, Bulgaria din 2004 (Codul de Procedura Civila din 2007 este sincronizat cu legea medierii), Croaţia din 2003, Macedonia din 2006, Serbia din 2005, Ungaria din 2002, Moldova din 2007 (cu aplicare din 2008). Legislaţia din domeniul medierii aplicabilă în Europa este inspirată preponderent de modelul american, care şi-a dovedit eficienţa de-a lungul timpului, fiind evidentă dorinţa mediatorilor europeni de uniformizare la nivel continental a reglementarilor din domeniul medierii.”

Astfel, am aflat ca majoritatea statelor au trecut prin „chinurile facerii”, cum se intampla si in Romanaia si ca nu doar la noi lucrurile merg greu. Acest fapt ar trebui sa ne incurajeze pe toti si sa intelegem ca avem de luptat nu doar cu prejudecati ci si cu  un sistem greoi, clasic si care este normal sa fie mai greu de urnit.

Experientele impartasite astazi de reprezentantii celorlalte state participante, trebuie sa ne dea incredere ca si in Romania medierea va avea rolul ei, chiar daca pentru acest fapt este nevoie sa facem chiar voluntariat, medierea fiind o activitate de pionierat.

Olanda, de departe, se pare ca sta cel mai bine la nivel de implementare a medierii desi, paradoxal, ei au inceput mai intai sa practice medierea, au creat un sistem care a dat roade si abia mai apoi au adoptat si o lege, DUPA 10 ANI, care sa reglementeze medierea. Paradoxal deoarece noi, mediatorii din Romania, tot mai asteptam sa se mai reglementeze ceva, pentru a porni tavalugul medierii, nerealizand ca de fapt, tine foarte mult de implicarea fiecaruia dintre noi. Asa au reusit olandezii sa ajunga atat de departe in acest domeniu. Pentru noi, ar trebui sa fie un bun exemplu.

Desigur, Olanda este un caz fericit dar, mai sunt si alte state care au implementat cu succes medierea. In unele dintre state,  in anumite domenii de activitate, medierea este vazuta ca o procedura prealabila la instanta de judecata, partile trebuind sa treaca obligatoriu prin procedura medierii si mai apoi, in instanta. In acest sens, in Spania, inainte de divort si in cauzele comerciale, partile trebuie sa faca dovada faptului ca inainte de a declansa procesul judiciar, au parcurs procedura medierii. In alte state, medierea este doar facultativa insa, i se acorda importanta cuvenita, ca o institutie viabila, moderna, alternativa la solutionarea clasica a conflictelor.

Dar, despre Conferinta, daca intre timp nu ofera un coleg mediator sa detalieze, voi reveni cu amanunte dupa 15 noiembrie.

In cele ce urmeaza, mai redau cateva fotografii din sala iar in zilele urmatoare, voi mai reveni si cu alte imagini mai sugestive.

D-na Florica Bejinaru – presedinte CSM

 

D-na Alina Bica – secretar de stat al MJ.

 

D-na Anca Ciuca – presedinte CdM.

 

Dl Adi Gavrila – director Centrul de Mediere Craiova.

 

D-na Sanda Lungu – judecator CA Craiova, membru GEMME.

In concluzie, putem spune ca si in Romania institutia medierii primeste recunoastere si totodata sprijin din partea magistartilor, in implementare. Mai trebuie ca eforturile tuturor sa se intalneasca iar noi mediatorii sa prindem incredere deorece medierea va da roade si nu doar pentru ca ne vom da noi silinta, ci si pentru ca este o institutie ce aduce numeroase beneficii celor ce apeleaza la mediere iar intr-un viitor nu foarte indepartat, medierea va deveni o alternativa viabila, alaturi de alte metode amiabile, de solutionare a conflictului.

Reclame

Un gând despre “Conferinţa internaţională “Medierea în Uniunea Europeană. Stadiu şi perspective” – imagini de la eveniment.

  1. Pingback: Conferinţa internaţională “Medierea în Uniunea Europeană. Stadiu şi perspective” – imagini de la eveniment. - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s