Mica reforma a fost adoptata!!!

Comunicatul  Consiliului de Mediere cu privire la Mica Reforma din Justitie. Transpunerea prevederilor Directivei 52/2010 in legislatia romaneasca

Astazi 19 octombrie 2010, a fost adoptata de Parlamentul Romaniei propunerea legislativa cunoscuta publicului sub denumirea de Mica Reforma.

Adoptarea Micii Reforme in Justitie este un succes remarcabil al medierii in Romania, atat pentru corpul profesional al mediatorilor al carui rol tinde sa devina determinant in societate cat si pentru justitiabili sau potentialii justitiabili care vor avea posibilitatea de a-si solutiona disputele in mod elegant si durabil, antrenand costuri reduse, intr-o perioada de timp rezonabila.

Consiliul de Mediere saluta armonizarea principalelor coduri juridice cu prevederile europene cu privire la mediere, in conditiile in care, cea mai recenta dintre acestea, Directiva 52/2008 a Parlamentului European prevede masuri de transpunere a acestora in legislatia interna a statelor membre.

In vederea realizarii acestor deziderate, in calitate de autoritate nationala de control si reglementare in domeniul medierii conform legislatiei cadru in vigoare, Consiliul de Mediere a demarat in cursul acestui an consultari cu specialistii Ministerului Justitiei care au redactat proiectul privind adoptarea unor masuri in vederea accelerarii solutionarii proceselor. In acest sens, a formulat propuneri concrete de includere a institutiei medierii in codurile principale, acestea regasindu-se in forma adoptata de Guvern a proiectului de lege privind reforma in Justitie. Demersurile au fost intreprinse in scopul  utilizarii mai intense a medierii si pentru a asigura un cadru juridic previzibil partilor care recurg la mediere, fiind necesara introducerea unei legislatii cadru, care sa abordeze, in special, aspecte esenţiale ale procedurii civile. Ulterior, discutiile au fost continuate cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si asociatiile profesionale ale judecatorilor.

Consiliul de Mediere saluta adoptarea Micii Reforme de catre Senatul Romaniei si Camera Deputatilor, considerand initiativa ca fiind un pas spre normalitate intr-o societate framantata de multiple dispute in care rolul mediatorului ca profesionist este esential.

Consiliul va incuraja si sustine orice modificari legislative adoptate in folosul medierii si al mediatorilor, in vederea transpunerii in legislatia interna a recomandarilor si directivelor europene cu privire la mediere.

Membrii Consiliului de Mediere

Anca Elisabeta Ciuca, Presedinte

Ioana Adina Marin (Stoica), vicepresedinte

Zeno Daniel Sustac, membru Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere si Coordonator al Comisiei de Promovare

Mariana Zainia, membru Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere

Mariana Belbita, membru Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere

Katalin Kibedi, membru si reprezentant in relatia cu Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii

Carmen Fiscuci, membru si reprezentant in relatia cu Comisia Consultativa a Corpului Profesional

Daniela Popoviciu, membru

Mugur Mitroi, membru

 

Astfel, asa cum aratam in articolele anterioare, medierea va deveni obligatorie in cazurile de divort cand instanta trimite partile la mediere, ca sin cauzele comerciale.

Pe aceasta tema:

Devine obligatorie medierea in cauzele comerciale?

Divortul devine obligatoriu a fi rezolvat prin mediere?

De ce divorţ prin mediere?

Stire confirmata si de EVZ.ro

Reclame

2 gânduri despre “Mica reforma a fost adoptata!!!

  1. Pingback: Mica reforma a fost adoptata!!! - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s