Acordul de mediere. Contractul de mediere. Modele.

Într-un articol anterior – „Diferența dintre Contractul de mediere și Acordul de mediere.” – arătam care sunt diferențele dintre cele două contracte.

Contractul de mediere este contractul ce se încheie între MEDIATOR, pe de o parte, și PĂRȚILE CONFLICTULUI, pe de altă parte. Prin acest contract partile si mediatorul convin să parcurgă procedura medierii in vederea solutionarii conflictului. După cum reiese și din contract, mediatorul se angajează să depună toate diligențele în acest sens iar părțile să dea dovadă de disponibilitate în vederea soluționării conflictului.

 

Acordul de mediere este tot un contract,  în condițiile art. 942 Cod civil (cu unele excepții ), o convenție care, pe tărâm probator, are valoarea unui înscris sub semnătură privată, potrivit art. 58, alin. 1, teza ultimă.

Acordul de mediere va îndeplini condițiile cerute de lege, în funcție de obiectul său, obiect diferit de la caz la caz, în funcție de natura conflictului mediat. În situațiiile în care este necesar a fi îndeplinite anumite condiții de fond și formă, potrivit legii , acordul de mediere va trebui supus încuviințării instanței ori autentificării notarului public, după caz.

Acordul de mediere atașat are drept obiect o Cerere de divorț ce a avut drept cereri accesorii:

a) pastrarea numelui purtat in timpul casatoriei,

b) incredintarea spre crestere si educare a minorului

c) Stabilirea programul de vizitare al minorului;

d) partajarea bunurilor comune provenite din casatorie;

e) privind hotararea prin care se pronunta divortul, în sensul de a nu fi motivată.

 

 

Observatii.

Contractul de mediere, fiind strict reglementat de lege, nu poate fi modificat în multe din punctele sale. Diferit de acesta, Acordul de mediere poate îmbrăca multe forme, în funcție de obiectul litigiului, legea lăsând la latitudinea părților modalitatea intocmirii.

Pentru Acordul de mediere ce urmează a fi autentificat sau prezentat instanței pentru a pronunța Hotărârea de expedient, el trebuie să îmbrace forma scrisă.

Reclame

10 gânduri despre “Acordul de mediere. Contractul de mediere. Modele.

 1. Buna ziua,din articolele si modelele postate de dumneavoastra am inteles bine,ca intr-un acord de mediere se poate face si partajul ,aprobat tot in justitie sau doar de catre notar?Eu am discutat cu un mediator pt divortul meu si mi-a sugerat sa nu fac partaj prin acord odata cu divortul pt ca voi suporta taxele judiciare de 3 %.Este adevarat?
  Deasemenea asi dori sa va intreb daca e ncesara dovedirea veniturilor proprii pentru intretinerea minorului care imi va fi incrediintat?
  Multumesc mult si mult succes si sanatate,
  cu respect Alina

  • Partajul solutionat prin mediere va putea fi incuviintat de catre instanta daca mai intai de toate este deschis un proces pe rol si apoi se incheie acordul de mediere. In aceasta situatie, instanta, la cererea partilor, va restitui taxa de timbru (cea de 3% la care faceti referire), daca partile au platit-o la momentul deschiderii procesului.

   In ipoteza in care incheiati un acord de mediere, cu privire la partaj, inainte de sesizarea instantei, abia atunci va trebui sa autentificati acordul la biroul notarului public. In aceasta ipoteza, veti suporta cheltuielile notariale, potrivit legii.
   Exista si o exceptie, in cazurile de divort: daca se investeste instanta cu cererea de divort, aceasta va solutiona si cererea cu privire la partaj, potrivit acordului de mediere, indiferent daca acordul de mediere a fost incheiat inainte sau dupa sesizarea instantei. Insa, cu privire la restituirea taxelor de timbru, practica nu este inca unitara. Potrivit Legii medierii (192/2006), taxa de timbru se restituie cand a fost solutionat prin mediere un litigiu aflat deja pe rolul instantei.
   Sper ca am reusit sa fiu suficient de explicita.
   Toate cele bune,

   • Multumesc mult pentru raspuns ,asi fi dorit sa pot adresa mai multe intrebari ,dar nu reusesc sa intru pe forum.Daca e ok aici,imi pot permite sa va mai scriu? Sunt cateva nelamuriri pe care le am ,deoarece sora sotului meu va media divortul.
    Va multumesc

     • Buna ziua,

      Sunt mediator „in devenire” si am inceput sa urmaresc si diverse discutii, in paralel cu formarea profesionala specifica.
      Din schimbul anterior mi s-a nascut o intrebare suplimentara: in ce masura in cazul expus de dna Cazan mediatorul va indeplini conditiile de neutralitate si impartialitate, fiind ruda cu una dintre partile in conflict?

      • Mediatorul poate fi impartial. Problema ar fi in cazul in care dna Cazan n-ar cunoaste existenta gradului de rudenie cu una dintre parti. Cata vreme partile accepta o astfel de situatie, nu cred ca poate fi un impediment.

       Desigur ca suscipiuni pot exista insa, la cel mai mic c semn de partinire, partea ce se considera nedreptatita poate cere intreruperea procedurii de mediere.

 2. In cazul acesta, in care partile se inteleg asupra transferului de proprietate a dreptului de devalmasie, ce taxe ulterioare sunt necesare pentru inscrierea bunului la Administratia Financiara ca unic proprietar? Multumesc mult

  • Pentru inscrierea proprietatii la Administratia Financiara, nu se percep taxe. aceasta inscriere este obligatorie.
   Tot ca ve trebui sa platiti va fi impozitul pe proprietate. Daca veti deveni unic proprietar, veti plati pentru intreaga proprietate, dar imozitul este acelasi!

   Dumneavoastra fiind deja proprietar (pe numai o parte) va trebui doar sa aratati acordul de mediere (fie consemnat in hotararea de expedient fi autentificat de notar), sa atasati o copie, prin care atestati ca ati dobandit si cealalta parte din proprietate.

  • Multumesc si bun venit!

   Le-am postat in comparatie intrucat am constatat ca se face confuzie intre cele doua contracte.
   De asemenea, pe toti cei ce ar dori sa apeleze la mediere, acordul in caz de divort ii va incuraja, sper, sa se adreseze cu incredere unui mediator.

   In mediere, lucrurile nu sunt atat de complicate. Trebuie doar putina bunavointa si dorinta de a depasi momentele dificile, altfel decat pana acum. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s