Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de OUG 50/2010?

Sursa: Bloombiz

„Pentru a putea beneficia de aceasta ordonanta, clientul trebuie sa se prezinte cat mai repede la banca dupa ce a primit instiintarea din partea acesteia, sa citeasca cu multa atentie noul mod de calcul al dobanzii la creditul sau si, daca este de acord, sa semneze acest act aditional la contractul de credit. Dupa aceea, clientul va putea sa-si calculeze mult mai usor dobanda de plata, deoarece va depinde numai de un indicator care este publicat pe site-ul BNR si de o marja care este fixa pe toata durata creditului respectiv”, a declarat analistul financiar Dragos Cabat, in cadul emisiunii Bloombiz.ro, „Pontul Valutar”.

Vorbim de inflatie, dobanzi si de deficite. In momentul acesta, Romania nu indeplineste niciunul dintre criteriile respective si probabil ca sansele sunt deosebit de reduse sa le indeplineasca in urmatorii 2 ani, tinand cont si de momentul foarte prost pe care il traverseaza economia mondiala” a mai afirmat Dragos Cabat.

In acest moment, statele care se afla in zona euro au mari probleme cu indeplinirea criteriului de deficit bugetar, care trebuie sa fie mai mic de 3% din PIB.

„Ordonanta spune ca bancile sunt obligate in perioada urmatoare sa-i cheme pe toti cei care au credite pentru a-si renegocia sau pentru a semna un act aditional la contractul de credit, in care se stipuleaza ca noua dobanda depinde numai de un indicator international sau national recunoscut: EURIBOR, RIBOR sau BUBOR, ceea ce inseamna dobanda de pe piata interbancara la leu, respectiv la euro sau la dolar plus o marja fixa pe toata durata creditului” a mai afirmat analistul financiar in cadrul emisiunii.

Ratele dobanzilor la lei din contractele de credit anterioare depindeau de rata de dobanda interbancara BUBOR, dar erau adaugate diverse prime de risc sau marje netransparente pentru clientul de rand si care-i ingreunau acestuia foarte mult posibilitatea de a calcula dobanda efectiva.

De asemenea, clientului ii era aproape imposibil sa renegocieze dobanda cu banca si sa primeasca o reducere in cazul in care pe pietele nationale sau internationale aceasta ar fi scazut.

Adoptarea euro in 2015?

„Nu mai este posibil asa ceva. Pentru a adopta euro in 2015, Romania ar trebui ca incepand din 2013, in cel mai rau caz, sa intre in valorile date de Tratatul de la Maastricht, pentru cativa indicatori financiari si, mai mult decat atat, ar trebui si sa dovedeasca celorlalti parteneri din zona euro ca aceste valori sunt sustenabile pe termen lung.

Continuarea articolului, pe Bloombiz

Reclame

Un gând despre “Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de OUG 50/2010?

  1. Pingback: Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de OUG 50/2010? - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s