Un mediu online mai curat, mai santos pentru copiii nostri

Dezbatere privind necesitatea adoptarii unui

Cod de conduita in mediul online – Bucuresti, 25 august 2010. Cum a fost

Sursa: Juridice.ro

Miercuri, 25 august 2010, reprezentantele Comisiei pentru egalitatea de şanse din Senatul României, senatorii Lia Olguţa Vasilescu – Preşedinte şi Mihaela Popa – Vicepreşedinte, au participat, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea privind necesitatea adoptării unui Cod de conduită în mediul online.

Potrivit unui comunicat al Senatului Romaniei, “grupul de iniţiativă pentru adoptarea Codului de conduită în mediul online este format din senatorii: Lia Olguţa Vasilescu (PSD) şi Mihaela Popa (PD-L), deputaţii: Cristina Ancuţa Pocora (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Carmen Moldovan (PSD), Oana Niculescu Mizil (PSD) şi fostul deputat Lavinia Şandru (PIN).

În cadrul dezbaterii, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, Patriarhiei Române, furnizorilor de servicii de comunicaţii şi ai sindicatelor din învăţământ, au afirmat că sprijină în unanimitate demersul grupului de iniţiativă. Mai mult, o parte dintre invitaţi au subliniat că adoptarea Codului de conduită ar trebui să fie un prim pas spre educare şi au propus chiar reglementarea formelor de manifestare în mediul online.

Aşa cum a reieşit şi din dezbateri, grupul de iniţiativă pledează pentru introducerea Regulii bunului-simţ pe platformele online, prin formularea unui Cod de conduită, agreat de comun acord, la care administratorii site-urilor pot adera.

Participanţii au subliniat beneficiile utilizării Internetului, faptul că lumea virtuală constituie viitorul în comunicaţii şi că tot mai multe persoane devin actori ai acesteia. De asemenea, au fost menţionate pericolele la care sunt supuse categoriile vulnerabile, în mod special copiii, care trebuie protejaţi de limbajul licenţios şi de manifestările violente, xenofobe, discriminatorii, întâlnite pe site-urile media, ale instituţiilor de stat şi private sau pe bloguri. Administratorii platformelor de Internet şi reprezentanţii serviciilor de comunicaţii au menţionat că există soluţii pentru filtrarea materialelor care conţin limbaj injurios şi că acestea pot fi aplicate. Domniile lor au subliniat că trebuie să existe voinţă pentru ca regula bunui-simţ să fie respectată.

De asemenea, invitaţii la dezbatere au declarat că o mare importanţă o are educaţia primită în familie, în şcoală, subliniind rolul major pe care îl au reperele morale care trebuie să ghideze viaţa copiilor. Şcoala, mediul educaţional instituţionalizat sunt cele care trebuie să acţioneze pentru ca minorii să discearnă între bine şi rău.

La discuţii au participat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Independente din Învăţământ „Spiru Haret”, Federaţiei Educaţiei Naţionale, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor din România (ANISP), Salvaţi Copiii, Patriarhiei Române, Asocieţiei „M.A.M.E.”, „Mami.ro”, Fundaţiei „Căminul Filip”, Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, „Avocatnet.ro”, Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii.

Seria consultărilor pe subiectul menţionat va continua cu o dezbatere la care vor fi invitaţi reprezentanţii mass-media, ai site-urilor profesionale, ai furnizorilor de servicii de comunicaţii şi ai blogurilor.”

Reclame

2 gânduri despre “Un mediu online mai curat, mai santos pentru copiii nostri

  1. Pingback: Un mediu online mai curat, mai santos pentru copiii nostri

  2. Pingback: Un mediu online mai curat, mai santos pentru copiii nostri - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s