Divortul devine obligatoriu a fi rezolvat prin mediere?


Potrivit recentelor modificari propuse de MJ, în procedura divortului se preconizeaza a fi aduse câteva modificari esentiale.In detaliu, le-am descris aici: Medierea devine obligatorie … ?

Astfel, potrivit noilor propuneri, dupa inregistrarea cererii de divort pe rolul instantei competente, pasii ce vor fi urmati sunt urmatorii:

1. Instanța, în virtutea rolului activ, va stărui ca soții să ajungă la o înțelegere în ceea ce privește căsătoria și cererile accesorii divorțului.

În cazul acordului soților, instanța va acorda un termen de două luni, termen la care va verifica din nou dacă soții stăruie în desfacerea căsătoriei.

2. În ipoteza în care părțile nu pot ajunge la un acord, instanța va recomanda părților medierea.

În această ipoteză, părțile nu mai au de ales. Ele vor fi nevoite să parcurgă procedura prealabilă a medierii care presupune etapa in care partile sunt informate, etapă la finalul căreia pot lua decizia fie de a solutiona litigiul prin mediere fie de a reveni in instanta.

3. Astfel, pasul trei, pas ce va fi obligatoriu de urmat, este cel de informare cu privire la mediere și obținerea procesului-verbal prin care se constată parcurgerea acestei etape și rezultatul la care părțile au ajuns, de comun acord, indiferent care ar fi acest rezultat.

4. Daca, în urma procedurii de informare, partile se hotarasc sa urmeze procedura propriu-zisa a medierii, impreuna cu mediatorul vor stabili calendarul sedintelor de mediere, în vederea solutionarii litigiului și incheierii acordului de mediere.

Între timp, înainte de împlinirea termenului stabilit de către instanță pentru informare, părțile vor inmana instantei procesul-verbal ce va fi încheiat de mediator, la finalul procedurii de informare.

Desigur că există posibilitatea ca partile să încheie acordul de mediere inainte de implinirea termenului fixat de instanta. In aceasta ipoteza, partile se pot prezenta instantei nu doar cu procesul-verbal ci si cu acordul de mediere care va fi insotit și de procesul-verbal prin care se constata solutionarea medierii (de aceasta data, necesitatea întocmirii procesului-verbal avand drept temei prevederile Legii 192/2006).

5. La încheierea acordului de mediere, soții revin in instanta pentru obținerea hotararii de divorț, in conditiile descrise de alin. 3 ale art. 6131 Cod pr. civ. în forma propusa mai sus.

6. Daca, in urma procedurii de informare, părțile doresc să revina in instanta, sunt libere sa o faca iar instanta va proceda la solutionarea litigiului pe calea clasica. Și in aceasta ipoteza partile trebuie sa prezinte instantei procesul-verbal intocmit de mediator și semnat de parti.

Conchidem astfel ca, în caz de divort, atunci cand instanta va recomanda medierea, soții vor urma, în mod obligatoriu, procedura prealabila a medierii.

În caz contrar, partile risca o amenda, potrivit noilor propuneri de modificare.

Mai pe larg, aici: Medierea devine obligatorie …

Va asteptam la dezbateri si pe Forum.
Reclame

9 gânduri despre “Divortul devine obligatoriu a fi rezolvat prin mediere?

 1. Stimati colegi,
  Medierea nu este si nici nu va fi vreodata obligatorie, chiar si la recomandare instantelor. Chiar in legea oastra este definita ca o procedura alternativa si facultativa de solutionare a litigiilor. Singurul lucru lucru care va fi obligatoriu dupa ultimele modificari este doar procedura de informare. Deci doar informarea va fi obligatorie nu si medierea in sine. SI pot sa va spun ca acest lucru este important, fiindca este conditia esentiala ca partile, sau macar una din ele sa inteleaga si sa stabileasca relatia de incredere cu mediatorul. In aceasta procedura mediatorul are ocazia sa-si dovedeasca abilitatile. daca nu reusesti sa-i convingi sa ajunga in mediere, atunci nici mediere nu vei reusi sa faci chiar daca partile ar fi obligate sa vina in mediere. Aici se cern cu adevarat cei care au devenit mediatori din convingere sau din alte motive.
  Am ajuns la 27 de medieri in 3 luni si va spun ca secretul sta in informare Daca ai facut informare cum trebuie, atunci un sfert din problema este rezolvata. Informare trebuie mai apoi dublata de efortul mediatorului de a mentine legatura cu partile si de a le aduce in mediere. Abia atunci poti considera ca 50% din munca este facuta. Abia acum urmeaza partea cea mai interesanta, medierea, care de regula nu necesita mai mult de o sedinta. Pot sa va spun ca din cele 27 de cazuri pe care le-am avut, nici unul nu a fost indrumat de catre instanta, si sincer nici nu ma astept sa o faca nici pe mai departe.
  Cum va spuneam, secretul sta in informare.

  • Acum, dupa adoptarea Legii Mica Reforma, in forma pe care am vazut-o pe sit-ul parlamentului, se pare ca nu s-a mentinut formula initiala ci, in forma actuala, partile vor urma procedura de informare, la recomandarea instantei, daca sunt de acord.

   Prin urmare, asa cum spuneti si dumneavoastra, cel putin pentru inceput, nu cred ca vom vedea prea multi magistrati recomandand medierea iar daca o vor face, nu cred ca au timpul si rabdarea necesara sa convinga pe cineva sa mearga sa se informeze cu privire la mediere.

   Ca atare, ne ramane sa aratam adevaratele calitati de mediatori, sa incetam cu atitudinile negativiste si sa trecem la o promovare reala a medierii si a noastra, a fiecaruia dintre noi, si prin munca proprie, nemaiasteptand sa faca altcineva ceva pentru noi.

   Suntem liberi profesionisti. Cum e vorba romaneasca, de acum, „cum ne vom asterne, asa vom dormi”.

   Daca singuri nu avem putere, curaj, este bine sa ne asociem in vederea demararii unor actiuni de informare a populatiei cu privire la mediere. Pare munca voluntara insa, de modul in care o vom face vor depinde si rezultatele noastre. Am incredere ca oamenii vor intelege repede ce este mai bine pentru ei. Ramane ca si noi sa ne dorim acest lucru.

   Imediat dupa 15 nov., ma gandesc sa demaram niste sesiuni de intalniri in care sa invatam cum sa ne promovam fiecare dintre noi si, eventual, sa punem bazele unor colaborari, in acest sens.

   Lucrurile vor functiona in mediere. Sunt ferm convinsa de acest lucru!
   Toate cele bune tuturor.

   P.S. Iertati-mi, va rog, tonul insa, dupa ce am vazut forma in care a fost adoptata legea, am fost usor dezamagita. Vom avea ceva mai mult de lucru. Atata tot.

 2. Pingback: Mica reforma a fost adoptata!!! « Mediere şi mediatori

 3. Pingback: Divortul devine obligatoriu a fi rezolvat prin mediere?

 4. Costin,

  Sa dea cu pietre cel ce este fara de pacat. Cand am cenzurat un mesaj, am si spus de ce am facut-o, in schimb, tu …

  In ceea ce priveste titlul, de ce as renunta la el daca in opinia mea asa stau lucrurile?
  Astept sa vii cu argumente pertinente care sa ma ajute sa-mi schimb opinia. Altfel, raman la opinia mea.

  Asa cum afirma si colegul mediator de mai sus (regret ca nu si-a dat numele), este vorba de cele ddoua etape ale procesului de mediere din care prima devine obligatorie DACA instanta recomanda partilor a se informa cu privire la mediere. In opinia mea, cred ca faci o confuzie: confunzi ideea de mediere ca procedura prealabila la instanta cu etapa prealabila a medierii care nu este alta decat etapa de informare, asa cum a aratat si colegul nostru mai sus.

  Cam atat pe aceasta tema. Cred ca am explicat suficient.
  O vara frumoasa tuturor.

 5. Dle Asofronie,

  desi nu am comentat niciodata, va urmaresc de ceva vreme si articolele si comentariile, atat de pe acet blog cat si de pe blogul dumneavoastra.

  In opinia mea, lucrurile sunt bine exprimate in aceste articole. Mai degraba dumneavoastra va incapatanati sa nu uzati de logica. Mai mult, desi va erijati a fi un mediatorcu state vechi, am impresia ca nici procedura medierii nu o cunoasteti foarte bine.

  Dupa cum observati din lege, procesul medierii presupune doua etape: una prealabila (cea de informare) care se finalizeaza (sau nu) cu incheierea contractului de mediere si etapa propriu-zisa (cea a sedintelor de mediere). La prima dintre etape face referire dna Lisman. Aceasta etapa devine obligatorie in momentul in care instanta recomanda medierea. A se vedea si sanctiunea data de legiuitor, in Proiect.

  In plus, ca mediator, pot spune ca numai prima etapa poate fi prevazuta ca obligatorie, altfel, n-ar mai fi vorba de libertatea conventiilor ori, acordul de mediere tocmai acest lucru presupune.

  Este adevarat ca inca nu putem spune ca partile sunt obligate a urma mai intai medierea si apoi sa se adreseze instantei insa, chiar si in forma prevazuta de proiect putem spune ca s-a facut un pas important.

  De3ci, putem spune, fara dubii, ca medierea devine obligatorie atunci cand instanta o recomanda.

  P.S. Mai bine ne-am canaliza energiile in a imbunatati Proiectul.

 6. Am mai primit acest articol si cele pe comercial, dupa discutiile avute in care nu vrei sa renunti la acest tip de titlu, ca cele care nu-ti plac la Tatu, neconform cu realitatea de azi, mai astept, mai ales ca nici tu nu lasi toate comentariile, nu ai mai preluat nimic… Astept, ca sa te citez, colaborarea presupune intelegere si parteneriat. Daca nu, nu-i nimic, fiecare cu ale lui.

 7. Pingback: Divortul devine obligatoriu a fi rezolvat prin mediere?

 8. Pingback: Divortul devine obligatoriu a fi rezolvat prin mediere? - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s