Proiectul legii privind reforma in justitie, cu privire la mediere.

Pe sit-ul Ministerului Justitiei a fost publicat  Proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor și  Expunerea de motive ce însoţeşte acest proiect.

Prevederile cu referire la mediere sunt urmatoarele:

1. Modificări privitoare la divorț:

Pct. 32. Articolul 6131 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 6131. – În cazul în care cererea de divorţ se întemeiază pe acordul părţilor, ea va fi semnată de ambii soţi. Atunci când este cazul, în acţiunea de divorţ, soţii vor stabili şi modalităţile în care au convenit să fie soluţionate cererile accesorii divorţului.

Primind cererea de divorţ, în cazul prevăzut de art. 38 alin. (2) lit. a) din Codul familiei, preşedintele instanţei va verifica existenţa consimţământului soţilor,  după care,  va fixa un termen de două luni în şedinţă publică. La termenul de judecată, instanţa verifică dacă soţii stăruie în desfacerea căsătoriei pe baza acordului lor şi, în caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fără a administra probe cu privire la motivele de divorţ.

În cazul cererii de divorţ prin acordul părţilor prevăzut de art. 38 alin. (2) lit.b) din Codul familiei, instanţa verifică dacă soţii stăruie în desfacerea căsătoriei conform acordului de mediere şi, în caz afirmativ, pronunţă divorţul  fără a administra probe cu privire la motivele de divorţ. Instanţa poate lua act de învoiala soţilor cu privire la încredinţarea copiilor numai după avizarea acordului de mediere, la cererea părţilor sau la solicitarea instanţei, de către autoritatea tutelară şi ascultarea minorului, potrivit legii. Instanţa poate administra orice probă consideră necesar pentru ocrotirea interesului superior al minorului.

Pentru soluţionarea cererilor accesorii privind numele pe care soţii îl vor purta după divorţ, pensia de întreţinere şi atribuirea locuinţei, instanţa va putea dispune, atunci când consideră necesar, administrarea probelor prevăzute de lege.”

Pct. 33. După articolul 614 , se introduce un articol nou, art.6141 cu următorul cuprins:

„Art. 6141. – În faţa instanţei de fond, aceasta va stărui pentru soluţionarea divorţului, în tot sau în parte, prin înţelegerea părţilor.

În cazul în care judecătorul recomandă medierea, părţile se vor prezenta la mediator, în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea părţilor. După informare, părţile decid dacă acceptă sau nu soluţionarea divorţului prin mediere.

Până la termenul fixat de instanţă, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, părţile depun procesul – verbal întocmit de mediator cu privire la rezultatul şedinţei de informare.

Prevederile alin. 2 şi 3 nu sunt aplicabile în cazul în care părţile au încercat soluţionarea divorţului prin mediere anterior introducerii acţiunii.”

2. Modificări în materie comercială.

Pct. 34. Articolul 7201 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 7201. – În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, părţile pot încerca soluţionarea litigiului prin mediere.

Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru dreptul litigios supus medierii se suspendă pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de trei luni de la începerea ei.”

Pct. 40. Articolul 7207 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 7207 – În cursul judecăţii asupra fondului procesului, instanţa va stărui pentru soluţionarea lui, în tot sau în parte, prin înţelegerea părţilor.

În cazul în care judecătorul recomandă medierea, părţile se vor prezenta la mediator, în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea părţilor. După informare, părţile decid dacă acceptă sau nu soluţionarea litigiului prin mediere.

Până la termenul fixat de instanţă, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, părţile depun procesul-verbal întocmit de mediator cu privire la rezultatul şedinţei de informare.

Prevederile alin. 2 şi 3 nu sunt aplicabile în cazul în care părţile au încercat soluţionarea litigiului prin mediere anterior introducerii acţiunii.

Înţelegerea părţilor se constată prin hotărâre irevocabilă şi executorie.”

După cum se observă, atât în cazul divorțului cât și în cazul litigiilor comerciale, legiuitorul impune părților parcurgerea procedurii prealabile a medierii.

Astfel, în caz de litigiu (ca și în caz de divorț), ”instanţa va stărui pentru soluţionarea lui, în tot sau în parte, prin înţelegerea părţilor”. în cazul în care părțile nu se împacă la stăruința instanței, aceasta va recomanda părților medierea și, în acest caz, părțile vor fi nevoite să se prezinte unui mediator ales de comun acord, în vederea informării. După cum este formulat textul de lege, nu se lasa loc interpretarilor.  Prin urmare, partile vor fi obligate sa parcurga procedura prealabila a medierii.

Abia după parcurgerea acestei proceduri prealabile, sesiuni de informare, părțile pot decide dacă vor urma sau nu procedura propriu-zisa a medierii, în vederea solutionarii litigiului.

Astfel că, după informare, părțile pot incheia un contract de mediere intre ele si mediator, pot alege un alt mediator care sa le medieze conflictul sau pot refuza sedintele de mediere.

Decizia partilor trebuie luata in termenul fixat de instanta ce nu poate fi mai mic de 15 zile. Pentru instiintarea instantei, mediatorul va intocmi procesul verbal ce contine decizia partilor, indiferent care este ea, iar procesul-verbal va fi semnat si de parti.

Cand partile stabilesc sa urmeze procedura medierii pentru solutionarea litigiului, la termenul fixat de instanta se vor prezenta cu procesul-verbal iar instanta va suspenda judecata potrivit art. 242 alin 1 (prin vointa partilor).Dupa incheierea acordului de mediere, partile vor reveni in instanta pentru hotararea de expedient si vor putea cere instantei restituirea taxei judiciare de timbru.

Dupa incheierea acordului de mediere, daca se incheie inainte de expirarea termenului fixat de instanta, părțile pot cere deîndata instantei sa ia act de acord, potrivit Legii medierii.

Daca partile refuza medierea, la termenul fixat de instanta vor continua judecata.

Ca si concluzie, procedura prealabila a medierii va deveni obligatorie ori de cate ori instanta va recomanda partilor medierea. Iar instanta va fi obligata sa recomande medierea ori de cate ori partile nu se impaca in urma staruintelor instantei.

Prin urmare, vom avea de lucru. Insa, activitatea noastra nefiind remunerata, putem spune ca vom avea parte de multa munca voluntara. Dar, pe aceasta tema, vom mai discuta.

Va invit la dezbatere. Atat aici, cat si pe forum Proiectul legii privind reforma in justitie, cu privire la mediere.

Reclame

2 gânduri despre “Proiectul legii privind reforma in justitie, cu privire la mediere.

 1. Cu tot respectul, NU INTELEG DE AICI, CA JURIST CU VREO 14 ANI PRACTICA, UNDE APARE OBLIGATIVITATEA PROCEDURII PREALABILE!
  DE CE DEZINFORMAM LUMEA? CUM PUTEM TRAGE O ASEMENEA CONCLUZIE GRESITA?
  Peste tot apare numai „daca” si „pot”:
  În cazul în care judecătorul recomandă medierea, părţile se vor prezenta la mediator, în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea părţilor. După informare, părţile decid dacă acceptă sau nu soluţionarea litigiului prin mediere.

  În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, părţile pot încerca soluţionarea litigiului prin mediere.

  Instanţa poate lua act de învoiala soţilor cu privire la încredinţarea copiilor numai după avizarea acordului de mediere, la cererea părţilor sau la solicitarea instanţei, de către autoritatea tutelară şi ascultarea minorului, potrivit legii.
  ESTE FOARTE GRAV CA CONSILIUL NU SUSTINE OBSERVATIA MEA PUBLICATA DUPA CONSULTAREA DECLANSATA DE DNA KIBEDI, CA ACORDUL DE MEDIERE NU TREBUIE AVIZAT DE AUTORITATEA TUTELARA, CI PARTILE SA PREZINTE UN AVIZ DE LA ACEASTA ALATURI DE ACORDUL DE MEDIERE. AJUNGE CA INSTANTA TREBUIE SA-L VERIFICE SI SA-L INCUVIINTEZE, NU MAI TREBUIE AVIZAT. Aceasta ar deschide drumul avizarilor de la toate institutiile care au legatura cu obiectul medierii. Si asa acordul nu este obligatoriu, si asa nu este un inscris autentic, ci sub semnatura privata, valabil relativ numai intre parti, ajunge munca mediatorului aproape nula, depinzand totul de altii.
  Si atunci unde vezti tu si Zeno pasi hotarati pentru proceduri prealabile obligatorii?
  Ca sa nu mai zic de neplata consultarii mediatorului, de unde pana acum unii impuneau plata si pentru un antecontract de mediere inventat…
  ESTE FOARTE GRAV CA CM NU REACTIONEAZA IN NICI UN FEL, DAR PROMITE CA VOM AVEA DE LUCRU GRAMADA DE ACUM INCOLO. PACAT SI DE PRELUAREA ERONATA A UNOR SUSTINERI NEFONDATE…

  • Costin,

   Între timp, sper că te-ai lămurit. Dupa cum se observă, atât din expunerea de motive cât și din newsletter-ul transmis de către CdM, aceasta a fost dorința.
   Pregătesc o analiza a acestor propuneri legislative, mai bine argumentată, pe care o voi publica și pe Juridice.ro și putem discuta mai mult atunci.

   Sintagma „părțile POT alege medierea”, la care faci tu referire, a înlocuit vechea trimitere către conciliere, care era formulata imperativ. Sub acest aspect, dupa cum se spune, una calda, una rece. Este extraordinar ca a fost inlocuita concilierea cu medierea insa din formula imperativa a devenit una facultativa. Sub acest aspect, sper sa mai putem interveni la comisii, în Parlament.

   În ceea ce privește obligativitatea procedurii prealabile, nu este nevoie sa fim jusristi, este suficient sa cunoastem bine procedura medierii. Din formularea textului, atunci cand magistratul recomanda partilor medierea, acestea nu mai pot refuza medierea decât după ce, în prealabil au fost inormați de mediator, cu privire la toate aspectele medierii, ceea ce presupune parcurgerea procedurii prealabile a medierii.

   Pe aceasta tema, sper sa revin curand.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s