Divort prin mediere, inclusiv inainte de implinirea unui an de la casatorie.

Divorţul, pronunţat şi numai cu acordul soţilor. Jurnalul National.

13. iul. 2010.

Şi persoanele cu zeci de ani de căsătorie în spate din care au rezultat copii minori vor putea beneficia, în scurt timp, de instituţia medierii. În esenţă, aceasta este principala modificare propusă de Ministerul Justiţiei (MJ) în materia desfacerii căsătoriilor. În pachetul de proiecte de acte normative supranumit „Legea micii reforme”, în urma dezbaterii publice, MJ a operat unele modificări, ce au fost anunţate ieri de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în esenţă, şi de secretarul de stat Lidia Barac, pe larg.

„Noutatea constă în faptul că divorţul poate fi pronunţat şi numai pe baza acordului ambilor soţi, făcut prin instituţia medierii, indiferent de durata căsătoriei şi chiar şi atunci când din căsătorie au rezultat copii minori, ceea ce în prezent nu e posibil”, ne-a precizat secretatul de stat Lidia Barac.
În prezent, pot divorţa prin mediere numai soţii care nu au copii minori rezultaţi din căsătorie. Totodată, pot divorţa prin acordul părţilor obţinut prin mediere şi soţii care au o „vechime” într-ale căsniciei de cel puţin un an.

Prin modificările operate de echipa de specialişti ai MJ, cu scopul decongestionării instanţelor de judecată şi al scurtării duratei proceselor, se înlătură şi sentimentul de „discriminare” pe care l-au simţit poate soţii care nu au putut beneficia până acum de avantajele medierii. Pe scurt, cu acordul de mediere în braţe, desfacerea căsătoriei de către judecător va deveni o simplă formalitate pentru toţi.

Si pana acum se putea divorta prin mediere, inclusiv cand rezultă minori din căsătorie. Drept dovada stau hotararile de expedient pronuntate pana acum.

Sotii, si in momentul de fata, pot incheia un acord privind incredintarea minorilor.

Noutatea este aceea ca se armonizeaza Legea 192/2006 (a medierii) cu prevederile Codului familiei. Astfel, instantele vor recunoaste un acord de mediere si in cazul sotilor ce nu au implinit un an de casatorie si au rezultat minori.

Astfel, alineatul (2) al articolului 38 din Codul familiei se va modifica şi va avea următorul cuprins:

„(2) Divorţul poate fi pronunţat şi numai pe baza acordului ambilor soţi, în oricare din următoarele cazuri:

a) până la data cererii de divorţ a trecut cel puţin un an de la încheierea căsătoriei şi nu există copii minori rezultaţi din căsătorie;

b) acordul părţilor este încheiat ca urmare a medierii, indiferent de durata căsătoriei şi chiar dacă din căsătorie au rezultat copii minori.” .

A se vedea:

Proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor și  Expunerea de motive ce însoţeşte acest proiect.


Reclame

2 gânduri despre “Divort prin mediere, inclusiv inainte de implinirea unui an de la casatorie.

 1. Pingback: Divort prin mediere, inclusiv inainte de implinirea unui an de la casatorie.

 2. Buna ziua

  Poate nu este locul potrivit, dar rog pe oricare dintre dv. sa ma ajutati intr-o problema:
  1. In cazul in care, intr-un proces de partaj succesoral, intr-un dosar ce dateaza din vara anului 2009 (dupa intrarea in vigoare a noii legi cu privire la stabilirea taxelor de timbru), instanta pronunta o hotarare de expedient prin care ia act de acordul de mediere dintre parti si dspune conform legii restituirea tazelor de timbru achitate, cum se timbreaza cererea privind aplicarea stampilei cu mentiunea „definitiva si irevocabila”?
  Intreb acest lucru intrucat, instantele din judetul Neamt, in cazul tranzactiilor incheiate inainte de primul termen de judecata si pentru care, conform legii se impune restituirea tazelor de timbru achitate in intregime, totusi, in momentul in care se depune prin arhiva cerere pentru ramanerea „definitiva si irevocabila” a hotararii, justitiabilul este pus sa achite inca o data taxa de timbru conform legii in vigoare, taxa de timbru ce fusese anterior restituita de catre instanta.
  In aceste conditii, se pune intrebarea fireasca: care este facilitatea pe care a avut-o in vedere legiuitorul in momentul in care a inserat acest articol in lege, tocmai pentru a determina partile sa ajunga intr-un fel sau altul, intr-un teremen rezonabil la o intelegere si in felul acesta sa se descongestioneze rolul instantelor de judecata?
  Se invoca in acest sens legea 276/2009 «Art. 8 1 . — (1) Cererile pentru eliberarea de catre instantele judecatoresti de copii de pe hotararile judecatoresti, cu mentiunea ca sunt definitive si irevocabile, prin care se stabilesc calitatea de mostenitor, masa succesorala, cotele si bunurile ce revin fiecarui mostenitor, daca nu s-a platit taxa de timbru pentru efectuarea procedurii succesorale notariale, se taxeaza potrivit
  dispozitiilor art. 3 lit. c).»
  Totusi, la articolul I punctul 8, alineatul (2 1 ) al articolului 23 se arata:
  „(2 1 ) in cazul in care, pana la prima zi de infatisare, partile incheie tranzactie sau renunta la judecata, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul in care tranzactia ori renuntarea la judecata intervin ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, tinand seama de actele procesuale deja indeplinite.”
  Din lecturarea acestei prevederi legale este lesne de inteles ca legiuitorul a avut in vedere punerea pe acelasi taler al balantei a tranzactiei cat si a renuntarii la judecata. In mod firesc, imi pun intrebarea: daca am tranzactie la primul teremen si fac hotararea definitiva si irevocabila si trebuie sa timbrez la masa bunurilor de impartit (si celelalte taxe mai sus aratate), daca renunt la judecata platesc aceeasi taxa?
  Din pacate, in situatia tranzactiei la primul teremen de judecata esti pus din nou sa achiti toate taxele de timbru de sute de lei – uneori mai mult – in momentul in care doresti sa faci hotararea „definitiva si irevocabila”.
  Din discutiile purtate cu alti colegi din tara am aflat ca in aceasta situatie se timbreaza doar cu 2 lei si timbru judiciar de 0,15 bani si nu la valoare, asa cum se procedeaza la aceasta instanta.
  Am vazul o hotarare data intr-un dosar de parataj succesoral de catre Judecatoria Oradea prin care litigiul s-a stins ca urmare a incheierii acordului de mediere si instanta a pronuntata o hotarare de expedient in acest sens si va rog sa-mi spuneti ce taxa de timbru s-a achitat cand s-a solicitat ca hotararea sa fie”definitiva si irevocabila”.
  2. In cazul in care s-a incheiat un acord de mediere intr-un partaj (succesoral sau de bunuri comune), dar nu exista dosar pe rolul instantei, pentru autentificarea acordului de medire la notariat, taxele ce se achita sunt stabilite la valoarea masei de impartit sau se percepe o taxa fixa de catre notar?
  Si in acest caz se timbreaza in mod diferit: unii notari taxeaza la valoarea masei de impartit (sau, dupa caz la valoarea obiectului din acordul de mediere), in timp ce altii au taxa fixa in ceea ce priveste autentificarea acordului de mediere.

  Va multumesc anticipat.
  Astept informatii si de la alti colegi din tara cu privire la aceste aspecte.

  Mihaela Nichifor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s