Harta executărilor silite. Băncile dau afară din casă 50 de români pe zi!O fi mult, o fi puțin? Această cifră este dată la nivelul țării.

Deși exista o posibilitate la indemana celor ajunsi in impas – medierea- sunt puțini debitori care apeleaza la aceasta procedura.
Probabil din neincredere, poate din prea putina cunoastere a procedurii.

Daca un debitor va apela la mediere, banca (Ficul sau AVAS-ul) vor trebui sa raspunda invitatiei primite din partea mediatorului. Desigur că nu este obligatorie procedura insa, as dori sa vad acea banca ce se va expune public datorita unui astfel de refuz.

Oricand, in timpul unui proces (deci si in caz de executare silită) părțile pot ajunge la mediere pentru a evita un rezultat dezavantajos.

Daca si presa ar contribui ceva mai mult in promovarea acestei proceduri, ar da ceva mai mult curaj celor care au parte de arbitrariul celor ”atotputernici” cum sunt băncile, Fiscul ori AVAS-ul.

Ziarul Gândul vă prezintă în premieră situaţia caselor şi terenurilor executate silit de bănci, Fisc şi AVAS în primele trei luni ale anului.


Anul acesta, nu numai bancherii au dat undă verde la executarea silită a rău-platnicilor cu restanţe la credite, ci şi statul, care a scos la vânzare bunurile datornicilor cu întârzieri la plata taxelor şi impozitelor. Astfel, în primele trei luni, băncile şi statul – prin Fisc şi Agenţia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) – au executat silit 6.630 de case şi terenuri, din care 4.351 au fost numai proprietăţile scoase la licitaţie de către bănci, adică aproximativ 50 de cazuri pe zi, arată datele obţinute de Gândul de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

„Lucrurile s-au agravat faţă de anul trecut: astfel, în primul trimestru din 2009, băncile şi statul au scos la vânzare 4. 561 de asemenea proprietăţi, 3.750 fiind executările silite făcute numai de bănci”, a declarat pentru Gândul Adrian Nica, purtătorul de cuvânt al ANCPI. Rezultă astfel că per total, băncile, Fiscul şi AVAS au scos la vânzare cu 45% mai multe case şi terenuri în primele trei luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifrele executărilor, ţinute la secret de bancheri

Se scoate astfel la lumină unul dintre „secretele” bine păstrate de bancheri, dar şi de executorii bancari şi de avocaţii implicaţi în asemenea procese. De fiecare dată când au fost întrebaţi de numărul executărilor silite, majoritatea bancherilor au evitat să răspundă în cifre, subliniind faptul că ei fac tot posibilul pentru a nu se ajunge la această situaţie gravă. În practică, însă, de la sfârşitul anului trecut, aproape toate băncile au publicat pe propriile site-uri mii de anunţuri de vânzare a apartamentelor, vilelor şi terenurilor scoase la licitaţie în urma executărilor silite. Sunt chiar şi bănci care postează şi fotografii ale proprietăţilor, ca să fie sigure că reuşesc să scape de proprietăţile în care şi-au blocat banii.

De exemplu, pe site-ul Leumi Bank, una din proprietăţile scoase la vânzare este un apartament cu două camere, de 57 de metri pătraţi, situat în sectorul 3 al Capitalei, pentru care executorul bancar cere aproximativ 89.000 de euro, acesta fiind preţul de pornire. Şi Raiffeisen Bank are o listă de proprietăţi scoase la vânzare, postate pe site-ul propriu. Una dintre ele este un apartament de o cameră situat în Piteşti, de doar 14,5 mp, care urmează să fie scos la licitaţie la un preţ de pornire de 32.000 de lei (fără TVA). Şi site-ul BCR este plin de oferte similare, atât case cât şi terenuri, situate în toată ţara. De exemplu, la sfârşitul acestei luni, banca va scoate la vânzare un teren de aproape 14.000 de mp, situat în judeţul Bistriţa-Năsăud, la un preţ de pornire de peste 73.000 de euro.

VEZI AICI DATELE PRIVIND EXECUTAREA SILITĂ, PE JUDEŢE, ÎN PRIMELE LUNI ALE ANULUI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s