Firmele vor plati impozit pe profit ca si pana acum, nu anticipat. Amanarea platilor anticipate de impozit pe profit a fost publicata in Monitorul Oficial

Firmele vor plati impozit pe profit ca si pana acum, nu anticipat | Infolegal.ro.

Finantele nu mai cer companiilor plati anticipate de impozit pe baza profiturilor din 2009, firmele urmand sa plateasca pentru castigurile din 2010. Statul arata ca mizeaza pe un an mai  bun decat 2009.

Finantele sau gandit, dupa doar doua luni de la inceputul anului, sa renunte la aplicarea din 2010 a sistemului platilor anticipate de impozit pe profit in cazul companiilor, bulversand mediul de afaceri si “calculele” facute de contabilii firmelor inca de la finalul anului trecut.

Incepand cu 2010, companiile ar fi urmat sa aplice sistemul platilor anticipate de impozit pe profit, care a fost practicat in anii precedenti doar de banci, conform Codului fiscal in vigoare.

“In 2010 nu se va plati impozitul anticipat pe profit. Am avut o discutie cu ministrul finantelor si in cadrul modificarilor pe care le vom avea la Codul fiscal, vom pastra si pentru 2010 aceasta prevedere de a nu se plati anticipat impozitul pe profit, tinand cont de contextul economic in care ne aflam si pentru a sprijini mediul de afaceri”, a spus ieri premierul Emil Boc. Potrivit informatiilor ZF, exista companii care au avut pe final de an  incasari mai mari si sau gandit, impreuna cu contabilii, pe ce an sa inregistreze tranzactia. “A venit contabila disperata la mine, intrebanduma cand sa inregistreze suma mare incasata in decembrie”, a spus un om de afaceri. Daca sar fi aplicat sistemul platilor anticipate, firmele ar fi trebuit sa declare si efectueze trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, reprezentand 25% din impozitul datorat pentru anul 2009 cand castigurile au fost puternic subtiate de criza economica , actualizat cu inflatia din decembrie. In conditiile in care nu se aplica platile anticipate, companiile vor achita impozit pe profiturile realizate efectiv in 2010, an in care se estimeaza ca economia va reveni in teritoriul pozitiv.

Amanarea platilor anticipate de impozit pe profit a fost publicata in Monitorul Oficial. Avocat.net

Astazi, ora 10:45 Anca Dumitrescu

Guvernul a amanat, pana in anul 2012, intrarea in vigoare a sistemului de plata anuala a impozitului pe profit cu efectuarea de plati anticipate. Masura a fost luata prin OUG nr. 22/2010.

„Asa cum am promis mediului de afaceri, inainte de inceputul lunii aprilie, a fost adoptat actul normativ prin care si pentru anul 2010, ca si pentru anii urmatori, pana in 2012, se amana plata anticipata a impozitului pe profit. Am luat aceasta decizie pentru a sprijini mediul de afaceri”, a declarat premierul Emil Boc.

In acest sens, Guvernul a adoptat in sedinta de saptamana trecuta o Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal.
OUG nr.22/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 201 din 30 martie 2010.

In acest context, contribuabilii, cu exceptia societatilor comerciale bancare, au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, daca
in prezentul articol nu se prevede altfel. Începand cu anul 2015, acesti contribuabili vor aplica sistemul platilor anticipate prevazut in prezent doar pentru banci.

Continuarea articolului, pe Avocat.net

Reclame

3 gânduri despre “Firmele vor plati impozit pe profit ca si pana acum, nu anticipat. Amanarea platilor anticipate de impozit pe profit a fost publicata in Monitorul Oficial

  1. Va rog sa-mi spuneti care este diferenta dintre impozitul minim si cel forfetar?Societatea este in pierdere de 3 ani, si anul trecut am platit impozit minim/forfetar pe cele 3 trimestre.anul acesta tot asa se procedeaza? in declaratia 100 ce suma se inregistreaza? Iar lista cu societatile (baruri, hoteluri…..etc) nu se mai respecta? A\CUM PLATESC TOTATE CODURILE CAEN?
    Va rog sa-mi raspudeti in timp util ca sa pot intocmi si eu situatia 100.Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s