Cum divorţezi în doar 4 şedinţe?

Sursa: Ziarul de Mures (online).

Autor: Arina MOLDOVAN

Un număr foarte mare de litigii pot fi rezolvate prin intermediul medierii, fără a se mai recurge la justiţie, începând de miercurea trecută. În 3 martie, a intrat în vigoare reglementarea legală, potrivit căreia judecătorii, procurorii şi chiar poliţiştii vor trebui să prezinte persoanelor care se află în conflict posibilitatea de a se adresa mediatorului pentru rezolvarea mai rapidă, dar şi mai ieftină, a problemelor lor.

Mediatorul te poate scăpa de proces. În 4-5 şedinţe, sau poate şi mai puţin, cu maximă discreţie, poţi fi o persoană separată de partenerul de viaţă sau de afaceri, doar apelând la un mediator. Instanţele vor scăpa de surplusul de dosare, iar cetăţenii vor evita stresul şi vor câştiga timpul pe care l-ar pierde prin tribunale şi banii pe care în mod normal i-ar irosi pe parcursul unui proces. Instituţia medierii este un mecanism care permite soluţionarea amiabilă a unui litigiu, în domeniul comercial, civil, de familie, protecţia consumatorului, dreptul muncii sau în anumite cazuri în materie penală, fără a se mai apela la instanţă. În judeţul nostru, la sfârşitul anului trecut a lua naştere Asociaţia Mediatorilor Mureş, din iniţiativa a trei întreprinzători: Stelian Bonţeanu, Nuţ Florea şi Florentin Ghiţă. „Din păcate prea puţini dintre concetăţenii noştri au cunoştinţe despre această metodă civilizată şi amiabilă de rezolvare a conflictelor. Pentru perioada imediat următoare, avem planificate o serie de simpozioane, mese rotunde şi întâlniri atât cu reprezentanţii instanţelor judecătoreşti dar şi cu cei ai parchetelor, poliţiei precum şi ai comunităţilor locale. Considerăm că informarea cetăţenilor nu poate fi eficientă fără un efort conjugat atât din partea mediatorilor dar şi cu sprijinul autorităţilor locale, a instanţelor precum şi a organelor cu atribuţii jurisdicţionale”, a declarat, pentru Ziarul de Mureş, Stelian Bonţeanu, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Mureş.

Medierea degrevează instanţele

Mediatorii spun că, dacă s-ar face o statistică la nivelul instanţelor din judeţ, iar la nivelul Asociaţiei Mediatorilor Mureş s-a început un astfel de studiu, circa 80% dintre procesele care se află la acest moment în instanţă s-ar putea rezolva rapid şi ieftin prin procedura medierii. „Chiar dacă am aplica la acest număr un procent de reuşită de numai 50%, tot ar însemna degrevarea instanţelor de judecată de aproape jumătate dintre procesele aflate pe rol. Pe lângă avantajele justiţiabilului ar creşte şi timpul pe care judecătorii l-ar avea la dispoziţie pentru a studia cu mai mare atenţie cauzele cu adevărat complexe”, consideră Bonţeanu.
O părere asemănătoare o are şi preşedinta Tribunalului Mureş. „Eu m-aş bucura ca părţile să apeleze la această instituţie înainte să ajungă la un proces şi atunci poate că nu s-ar naşte atâtea cauze, litigii. E aşa de încărcat rolul instanţelor. Eu aici aş vedea marele avantaj al acestei instituţii”, subliniază Sonia Diaconescu.
În opinia procurorilor mureşeni, rolul mediatorului nu poate fi decât unul benefic. “În cazul infracţiunilor care pot face obiectul medierii, este evident că soluţionarea prin mediere, a conflictului de natură penală, ar degreva activitatea procurorilor de un număr considerabil de dosare penale, în condiţiile în care, oricum, volumul de muncă al acestora este foarte mare”, este de părere Dan Olteanu purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş.

Patru şedinţe şi înţelegerea este gata

Durata de timp necesară pentru rezolvarea unui conflict depinde de o serie de factori, dintre care cel mai important este disponibilitatea părţilor de a-şi rezolva problemele amiabil. “Contează totodată numărul de părţi implicate în conflict, complexitatea acestuia, istoricul şi durata conflictului. Uneori este necesar să se recurgă la solicitarea punctului de vedere al unor experţi. Există situaţii în care conflictul se rezolva dintr-o singură şedinţă. Ca o apreciere cu caracter general vă pot spune că sunt foarte puţine cazurile care necesită mai mult de 4-5 şedinţe de mediere. Dacă după 5 şedinţe de mediere părţile nu au reuşit să ajungă la un acord fie el şi parţial înseamnă că medierea nu este soluţia potrivită acelui tip de conflict”, susţine Bonţeanu. O şedinţă poate dura între 2 şi 4 ore, însă dacă nu se ajunge la un acord, poate dura şi mai mult. De asemenea, data şi locul desfăşurării şedinţelor de mediere se stabilesc de comun acord cu cele două părţi în funcţie de timpul disponibil al acestora. Însă, comparativ cu termenul de rezolvare a conflictului în instanţă, în cazul medierii vorbim de câteva zile sau săptămâni faţă de luni sau chiar ani prin tribunale.

Articolul il puteti citi in intregime aici: Ziarul de Mures (online). Cum divorţezi în doar 4 şedinţe?

In acelasi articol, sunt abordate si urmatoarele chestiuni:

Ce se poate rezolva pe calea medierii

Medierea, o nouă meserie

Ce paşi faci ca să mergi la mediator?

Articol aparut ca urmare a activitatii de promovare a medierii de catre Asociatia Mediatorilor Mures.

Le uram succes colegilor din Mures!

Succes muresenilor in procedura medierii!

Va asteptam si in mediul online.

2 gânduri despre “Cum divorţezi în doar 4 şedinţe?

 1. N-am inteles cine a stabilit ca divortul in mediere se face in 4-5 sedinte? Atunci care e diferenta ca durata fata de instanta. Si acolo tot in 4-5 sedinte te divorteaza. Nu e asa fratilor ! In mediere intr-o singura sedinta se poate termina. Am 27 de medieri la activ din care 8 „divorturi”. 5 sau incheiat la intelegerea partilor sa desfaca casatoria, 3 au decis sa n-o desfaca. Toate au fost intr-o sedinta care a durat intre 1 ora si jumatate pana la maxim 3 ore. Asta daca esti expert in comunicare. Daca esti avocat, atunci e deformatie profesionala sa-i aduci de 4-5 ori la tine. Asta daca mai vin…
  Cred ca facem prea multa teorie si mediere mai putin.
  Toata lumea afirma ca medierea este solutia si scopul pentru a degreva instantele de numarul mare de dosare. Este o greseala. Degrevarea instantelor trebuie sa fie efectul nu cauza. Scopul medierii este de a ajuta oamenii sa ajunga la o intelegere, de a stinge conflictul si de a pastra, cel putin, relatia intre parti. Asta e scopul medierii, nu degrevarea instantelor.

  • Pe langa divort, or mai fi avut oamenii si partaj si … altceva…

   Ce-i drept, cei ce apeleaza in momentul de fata la mediere sunt cei care doresc solutionarea conflictuli astfel ca, cel putin deocamdata, in mediere lucrurile se vor derula mai rapid.

   Sa nu minimalizam totusi faptul ca pot fi situatii in care relatiile de comunicare dintre soti sunt rupte definitiv si este necesar un timp pentru a reinnoda ceva astfel incat oamenii sa poata ajunge la o intelegere.

   Totusi, o mediere in divort nu cred ca a ajuns sa fie desfasurata, inca, pe parcursul atator sedinte, de vreun mediator.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s