La ce trebuie sa fiti atent atunci cand semnati un contract de credit | Infolegal.ro

La ce trebuie sa fiti atent atunci cand semnati un contract de credit | Infolegal.ro.

Atunci când semnati contractul de credit trebuie sa fiti atenti ca anumite prevederi, în special cele cu privire la costuri, sa fie mentionate corect, astfel încât sa nu fiti pusi în situatii neplacute pe parcursul derularii împrumutului.
Înainte de încheierea contractului de credit, banca este obligata sa ofere gratuit clientului un grafic de rambursare a creditului si un exemplar al proiectului contractului de credit, în momentul solicitarii de catre consumator a unui oferte de credit. Conform legii privind regimul juridic al contractelor de credit, acestea trebuie sa includa valoarea dobânzii, cu precizarea tipului acesteia (fixa sau variabila). Daca dobânda este variabila, modificarea acesteia trebuie sa se faca independent de vointa bancii, raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili, mentionati în contract. E bine de stiut ca banca nu poate majora comisioanele pe parcursul derularii contractului si nici nu poate introduce unele noi.
În contract trebuie sa fie precizata valoarea DAE (Dobânda Anuala Efectiva). DAE include toate costurile unui împrumut, inclusiv comisioanele aferente acestuia, iar banca este obligata sa calculeze aceasta valoare în momentul încheierii contractului. În acelasi timp, DAE trebuie mentionata si în cazul oricarui tip de anunturi publicitare. Contractul trebuie sa contina si valoarea totala a platilor efectuate în contul creditului. În acest fel puteti compara mult mai usor diverse oferte de creditare, întrucât suma totala de plata contine si alte costuri neincluse în DAE, precum cele aferente asigurarilor de viata sau a locuintei.

Ce se întâmpla daca nu platim la timp rata
Înca de la lansarea sa, programul guvernamental de garantare a creditelor ipotecare „Prima Casa” a trezit suspiciuni cu privire la riscurile aferente neplatii ratelor de catre beneficiarii creditelor. Întrucât este vorba de un credit garantat de stat, bancile ar putea acorda mult mai lejer astfel de împrumuturi, trecând cu vederea riscurile aferente clientilor, fiind sigure ca vor fi despagubite de Fondul de Garantare a Creditelor în cazul în care clientii nu-si mai pot plati ratele. În acelasi timp, beneficiarii împrumuturilor ar putea fi mai putin responsabili atunci când vine vorba de un împrumut garantat de catre stat, stiut fiind ca în acest caz latura sociala joaca un rol foarte important. De altfel, conform normelor de aplicare a legii, executarea silita a datornicilor poate fi evitata, în cazurile sociale deosebite. Cu toate acestea, reprezentantul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel saramet, considera ca nu exista un risc major de nerambursare a creditelor acordate prin programul „Prima Casa”. „Din experienta împrumuturilor garantate acordate IMM-urilor, volumul despagubirilor ar putea ajunge, în conditii de criza, la aproximativ 4% din numarul de finantari destinate micilor întreprinzatori, un nivel sub media europeana. În cazul creditelor pentru locuinte, tinând cont de faptul ca riscurile sunt mai mici, întrucât este vorba de proprietati în care locuiesc beneficiarii creditelor, nivelul despagubirilor va fi substantial mai mic”, spune saramet.

Sursa: Saptamana Financiara

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s