Ghid de mediere

Ghid de mediere pentru magistrati (I). Justitia si ADR. Formele de ADR. Organizarea ADR

4 Februarie 2010 – Cristi DANILET

1. Justitia si ADR

In procesul clasic, judecatorul este chemat sa transeze cu putere de lege disputa dintre stat si individ sau cea nascuta doar intre indivizi, pronuntand o hotarare prin care pana la urma se stabileste care dintre parti castiga si care pierde. Exista insa optiunea ca partile sa nu supuna litigiul unei solutionari prin intermediul instantei, apeland la un mecanism care sa permita o solutionare amiabila a acestuia. In aceasta categorie intra modurile alternative de solutionare a litigiilor (ADR [1]), printre care se include si medierea.

La fel ca justitia etatica, ADR are ca scop restabilirea ordinii sociale. Ceea ce ii este specific insa este o anumita functie de pacificare a conflictelor; deci s-ar putea spune ca intr-un fel contribuie la armonia sociala: partile au oportunitatea ca, dincolo de litigiul dintre ele, sa mentina relatiile anterioare, pe viitor realizand ca acel litigiu a fost generat doar de o neintelegere care a fost in final solutionata in mod avantajos pentru toti cei implicati. Tocmai de aceea, regula este ca reglementarea amiabila a disputei nu poate fi obligatorie. Daca totusi intelegerea dintre parti nu se poate realiza, ele isi pastreaza dreptul de a se adresa unui judecator.

2. Formele de ADR

ADR nu reprezinta ceva nou in sistemul legislativ romanesc. Astfel, cai alternative la procesul traditional, cunoscute pana acum la noi, erau arbitrajul, recursul administrativ intern (sau gratios, in materia contenciosului administrativ), concilierea, tranzactia. Incepand cu anul 2006, la acestea s-a adaugat si medierea.

2.1. Arbitrajul
2.2. Recursul administrativ

2.3. Concilierea
2.4. Tranzactia
2.5. Medierea
2.6. Med-Arb (Mediation-Arbitration)
3. Organizarea ADR

Intreg articolul, pe Juridice.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s