Semne bune anul are! Medierea va funcţiona!

Dacă este posibil să spunem aşa, atunci medierea va funcţiona!

In sprijinul afirmaţiei mele stau mărturie tot mai multe evenimente ale asociaţiilor de mediatori în care sunt implicaţi tot mai mulţi magistraţi.

Spre exemplificare, puteţi citi pe Juridice.ro (aici şi aici) despre unele evenimente ce au avut loc.

Felicitari initiatorilor si tuturor celor implicati in aceste proiecte.
Tot mai multe asociatii ar trebui sa le urmeze exemplul.
Insa, asa cum am mai spus, nu trebuie sa lasam totul pe umerii magistratilor.
Este adevarat ca magistratii, potrivit principiului rolului activ si in conformitate cu reglementarile in vigoare (art. 6 din Legea 192/2006, art. 129 alin. 2 din Cod. pr. civ., art. 131 Cod. pr. civ., etc.), sunt sau ar trebui sa fie promotorii medierii dar, obligatii in aceste sens au si avocatii si juristii, in virtutea faptului ca fiecare are obligatia de a oferi cele mai bune solutii clientilor pe care-i reprezinta.
Intr-un proces de implementare a medierii ce se dovedeşte afi atat de greu, este necesara concertarea eforturilor tuturor actorilor sociali ce pot avea un rol, cat de mic, in promovarea medierii.
Fiecare din profesionistii dreptului poarta o responsabilitate, nu atat in promovarea medierii cat in promovarea dialogului ca mod de solutionare a disputelor dintre parti; medierea este doar o modalitate prin care se pot solutiona conflictele si nu un scop in sine.
Medierea este modalitatea prin care (pe langa faptul ca ofera solutii reciproc avantajoase pentru parti) se pastreaza bunele relatii dintre oameni, fapt ce ar trebui sa fie considerat ca unul mult mai important decat orice alte beneficii imediate iar responsabilitate in acest sens avem toti cei care, intr-un fel sau altul, suntem implicati.

Faptul că tot mai multi magistrati iau cunostintă, prin intermediul asociaţiilor mediatorilor, de instituţia medierii este un lucru foarte bune deoarece, aşa cum am mai spus, dacă vorbim  de litigii aflate pe rolul instanţelor, primii interesaţi ca medierea să funcţioneze sunt magistraţii.

Sunt două mari motive (printre altele) pentru care magistraţii sunt, sau ar trebui să fie, promotorii medierii:

1. Trimiţând părţile la mediere şi ţinând cont de rata de succes a acestei proceduri, instanţele vor fi degrevate de numărul mare de dosare aflate pe rol.

2. Legea însăşi le impune magistraţilor acest lucru. După cum arătat şi în articolul Magistraţii, medierea şi principiul rolului activ în procesul civil, potrivit art. 6 din Legea 192/2006 şi potrivit art. 129 alin 2, precum  şi art 131 din Codul de procedura civilă, magistraţii vor stărui ca litigiul să fie soluţionat pe o cale amiabilă.

Prin urmare, putem spune cu tărie că semne bune anul are !

Totuşi, mai rămân multe de făcut. Nu poate fi lăsat totul pe umerii magistraţilor! Este necesar efortul  tuturor celor care, într-un fel sau altul, sunt implicaţi în actul de justiţie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s