Consiliul de mediere a fost validat

“Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a validat astăzi, 13 octombrie 2009, prin ordin, membrii Consiliului de Mediere.

Continuarea implementării instituţiei medierii, ca modalitate de soluţionare pe cale amiabilă a conflictelor, reprezintă  o premisă esenţială pentru degrevarea activităţii instanţelor de judecată în contextul creat de pregătirea punerii în aplicare a  normelor noilor coduri, a căror viziune şi linii directoare presupun un cadru legislativ funcţional, unitar, coerent.

De asemenea, asigurarea funcţionalităţii instituţiei medierii constituie, în egală măsură, o cerinţă obligatorie decurgând din angajamentele asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene, inclusiv obligaţia de a transpune în timp util prevederile directivelor comunitare în legislaţia naţională şi  de a asigura  aplicarea acestora.

Avem în vedere importanţa şi impactul social al Directivei nr. 2008/52/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind anumite aspecte referitoare la medierea în cauzele civile şi comerciale, a cărei implementare efectivă se poate realiza numai în condiţiile existenţei unui sistem de mediere funcţional, care să răspundă exigenţelor şi standardelor de calitate trasate de documentul european.

Decizia de validare a Consiliului de Mediere a fost luată în urma analizei realizate la nivelul Ministerului Justiţiei asupra modului de  implementare a Legii nr. 192/2006, a modului de desfăşurare a alegerilor pentru Consiliul de Mediere si a necesităţii de a elimina blocajele în desfăşurarea în condiţii de funcţionalitate optimă a activităţii de mediere.

Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti va analiza în continuare, împreună cu reprezentanţii mediatorilor, actualul cadru legislativ în vederea îmbunătăţirii sale, a eliminării neclarităţilor ori lipsurilor constatate cu ocazia aplicării practice a prevederilor Legii nr. 192/2006.”

Juridice.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s